Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Osebni računi, prost dostop

Banke v zadnjih letih vse več svojih storitev zaračunajo posebej. Za plačilo položnice pri okencu druge banke moramo odšteti tudi več kot 2 evra provizije. Naš član se je pritožil nad ravnanjem svoje banke, ki mu zaračuna tudi za interna nakazila, zato smo 19im bankam in hranilnicam poslali vprašanja o tej problematiki in si na spletnem mestu Banke Slovenije ogledali višino nadomestil za plačila.

Pa začnimo z dobro novico. Nakazila med posameznimi računi, ki jih imamo pri isti banki, na primer med transakcijskim in varčevalnim računom, so pri vseh tistih bankah, ki so nam odgovorile na naše poizvedovanje, brezplačna. Kako pa je z nakazili družinskim članom in drugim fizičnim osebam, ki poslujejo z isto banko kot mi? Ta storitev ne bo zastonj pri  Banki Koper, NLB, Probanki in Unicredit banki. Številne druge banke ponujajo vsaj en brezplačen način internega nakazovanja (ali bančno okence ali elektronska banka), zato velja preveriti bančni cenik še pred plačilom.     

Precej drugače pa je s plačevanjem položnic podjetjem, ki nam vsak mesec pošiljajo račune za opravljene storitve; teh plačil je bistveno več. Le pet bank za plačila računov podjetjem, ki imajo račun odprt pri isti banki kot vi, ne zaračuna nič. Nekaj bank bo za takšna nakazila odobrilo popust, pri Abanki, banki Celje, Gorenjski banki, Hypo Alpe-Adria-Bank, Hranilnici Lon, NLB, Sberbank banki, SKB in Unicredit pa boste za prenos odšteli enak znesek, kot če bi morala vaša banka plačani znesek posredovati na račun pri drugi banki.

Le pri štirih bankah bodo vsa vaša interna nakazila brezplačna. To so BKS banka, Delavska hranilnica, Deželna banka Slovenije in banka Sparkasse.

Zaračunavanje enakih zneskov za nakazila znotraj in zunaj banke vsekakor ni zelo razveseljiva praksa. Včasih se lahko temu izognete tako, da se o stroških za nakazila pozanimate, še preden vam jih bo banka zaračunala. Več o bančnih nadomestilih pa boste lahko izvedeli, če boste uporabljali primerjalnik na naši spletni strani in si ogledali tabele, ki jih objavlja Banka Slovenije. 

 

bs

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA