Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Osebni računi, prost dostop
Osebni računi, prost dostop
02. oktober 2012

Vse več je potrošnikov, ki nočejo več plačevati dragega bančnega računa in si poiščejo novo, ugodnejšo banko. Plačevati preveč za bančne storitve, če to ni potrebno, je namreč luksuz, ki si ga ljudje v teh težkih časih enostavno ne morejo več privoščiti. Zanimalo nas je, ali je tudi v manjših krajih, kjer je izbira manjša, mogoče prihraniti z zamenjavo banke.

V večjih mestih skuša pozornost potrošnikov pritegniti okrog dvajset različnih bank. Velika izbira seveda pomeni tudi možnost večjega prihranka. Potrošnik, ki zamenja banko, lahko prihrani skoraj 180 evrov na leto. Tolikšna je namreč trenutno razlika v letnih stroških pri dveh potrošnikih, če prvi posluje na bančnem okencu pri Delavski hranilnici (57 evrov), drugi pa pri banki Volksbank (234 evrov). Z drugimi besedami to pomeni, da lahko, če poslujete v skladu z našim modelom, pri trenutno najugodnejši banki kar štiri leta uporabljate bančni račun za isti znesek, ki bi ga najmanj ugodni banki plačali le za eno leto.

Res pa je, da po podatkih Statističnega urada RS skoraj polovica prebivalcev Slovenije živi v naseljih, ki štejejo manj kot tisoč prebivalcev. V manjših krajih je pogosto le ena bančna poslovalnica, ponekod imajo v bližini le bankomat. So prihranki mogoči, četudi je izbira manjša?

vip_vip_2Članek objavljamo v septembrski številki (9/2012) revije za potrošnike VIP.

Četudi je izbira manjša, se da privarčevati
Pred kratkim nas je za nasvet prosila Simona iz Senožeč na Krasu. Kakor veliko drugih slovenskih potrošnikov ima že vse življenje odprt račun pri isti banki, pri Banki Koper v bližnji Sežani. Simona se vsak mesec postavi v vrsto v bančni poslovalnici in plača 6 položnic (od teh dve z vrstico OCR). Ima še en trajni nalog in eno direktno obremenitev, uporablja pa tudi kartico z odloženim plačilom. Pri sebi ima nerada večje zneske gotovine, zato nekajkrat na mesec dvigne denar, trikrat tudi na bankomatu druge banke. Simona tako za uporabo bančnega računa odšteje svoji banki na leto kar 198,30 evra. Je tako velik strošek res nujen?

Simoni lahko takoj priporočimo, naj skuša uporabljati le bankomate Banke Koper. Za vsak dvig gotovine na bankomatih drugih bank jo namreč njena banka “kaznuje” kar s 45 centi. Kaj še lahko svetujemo Simoni? V Senožečah je odprta le ena banka – Poštna banka, ki deluje v poštni poslovalnici. Poštna banka ima razširjeno poslovno mrežo, obenem pa svojim komitentom za plačilo položnic zaračuna enak znesek kot nekomitentom. Simona bi tako, če bi se odločila za plačevanje položnic pri Poštni banki, zmanjšala letne stroške svojega bančnega računa za dobrih 60 evrov (letno bi odštela 132 evrov). Še nekaj več pa bi prihranila, če bi se (prvič v življenju) odločila za zamenjavo banke, saj bi Poštni banki na leto za bančne storitve plačala 70 evrov manj, torej le 124 evrov.

Kaj pa ponudba poslovalnic v okolici? Glede na to, da položnice po navadi plačamo enkrat na mesec, velja preveriti bančno ponudbo v okoliških krajih, ki jih vsaj občasno obiščemo, na primer nakupujemo, obiskujemo prijatelje in znance. V Sežani, kjer ima Simona že odprt bančni račun, je sedem poslovalnic različnih bank. Najcenejša je spet Poštna banka. Kaj pa v dvajset minut oddaljeni Postojni, kamor se Simona odpelje dvakrat na mesec? Tudi tam so na voljo poslovalnice sedmih različnih bank. Za Simonine potrebe je med njimi spet najdražja Banka Koper, najugodnejša pa Hranilnica Lon, pri kateri bi na leto za stroške bančnih storitev odštela le 90 evrov.

Naša članica bi lahko z zamenjavo svoje banke za najugodnejšo banko, ki ji je na voljo v bližnji okolici, na leto prihranila več kot 100 evrov. Torej se tudi prebivalcem manjših naselij še kako izplača poiskati ugodnejšo banko. Za lažjo izbiro najugodnejše banke, ki vam je dostopna, lahko uporabite naš spletni primerjalnik bančnih računov.

Nekaj splošnih nasvetov, kako prihraniti pri bančnih stroških

  • Ne uporabljajte bankomatov drugih bank, če vam banka za dvige gotovine pri njih zaračuna nadomestilo. Lahko pa tudi odprete račun pri banki, ki tega nadomestila ne zaračuna (Banka Sparkasse, BKS banka, Delavska hranilnica, Deželna banka Slovenije, Hranilnica Lon, Hypo Alpe-Adria Bank, KD banka, Raiffeisen banka in Volksbank).
  • Preverite, položnice katerih ponudnikov lahko ceneje plačujete s trajnim nalogom ali pa z direktno obremenitvijo.
  • Na nekaterih bančnih bankomatih je možno ugodnejše plačilo položnic. Povprašajte, če je kakšen v vaši bližini.
  • Bodite previdni pri paketnih ponudbah, saj so pogosto le navidezno ugodne. Preverite, če za paket ne boste plačali preveč in če je vanj res vključena storitev, ki jo potrebujete.

Prek spleta je ugodneje
Tržne raziskave kažejo, da je leta 2011 več kot dve tretjini odraslih prebivalcev Slovenije uporabljalo internet, le slaba tretjina pa tudi storitve spletne banke. Očitno smo manj naklonjeni takšnemu načinu bančnega poslovanja, čeprav so prednosti uporabe banke doma številne, predvsem udobje ter prihranek časa in denarja. Uporaba spletne banke je dobrodošla rešitev tudi za tiste, ki živijo v manjših naseljih, saj so tako še manj omejeni pri izbiri najugodnejšega ponudnika. Spletno banko priporočamo vsakomur, ki zna uporabljati internet in si je pripravljen vzeti nekaj časa za seznanitev z informacijami o varnem bančnem poslovanju na spletu. Čeprav potrebujemo za učenje osnovnih funkcij spletne banke nekaj potrpljenja, bo njena uporaba zelo hitro postala povsem rutinsko opravilo. Hitro boste pozabili čakanje v bančni poslovalnici, prihranek pa bo občuten.

Če se bo naša članica Simona iz Senožeč, ki smo jo “uporabili” za modelnega potrošnika, odločila za poslovanje s spletno banko, bo že pri njeni sedanji Banki Koper na leto plačala 100 evrov manj, kot če bi še naprej poslovala pri bančnem okencu. Še manj pa bi na leto odštela, če bi izbrala ponudnika, ki je zanjo najugodnejši, to je Delavsko hranilnico - le 48,38 evrov.

Primerjavo letnih stroškov, ki bi jih plačala pri različnih bankah po Sloveniji, pa si lahko ogledate v tabeli.    

Tabela: Letni stroški poslovanja modelnega potrošnika na bančnem okencu in prek spletne banke (Tarife posameznih storitev smo zbrali avgusta 2012.)

bancni_racuni

vip_klicaj_2Plačilo položnic tudi brez provizije
Vedno več občin ponuja svojim prebivalcem tako imenovane mestne ali skupne blagajne, na katerih lahko krajani plačujejo nekatere položnice brez provizije. V nekaterih mestnih občinah smo povprašali, katere položnice je mogoče plačati na tak način.

Kako_do_ugodnejseg_bancnega_racuna_polozniceV Ljubljani je na mestni blagajni mogoče plačati le položnice štirih javnih podjetij. V nekaterih drugih občinah pa je takih podjetij precej več. V Postojni je seznam podjetij, ki omogočajo plačilo stroškov brez provizije, velik (tudi šole in vrtci); na ta način je mogoče poravnati tudi prispevek RTV in davčne obveznosti. Občani tako mesečno brez provizije plačajo okrog 10.000 položnic. Tudi mestna blagajna Velenje, ki jo na mesec obišče okrog 4.000 občanov, ponuja brezplačna plačila položnic 26-tih javnih in zasebnih podjetij.

Skupne blagajne kažejo na pripravljenost nekaterih občin, da bi potrošnikom olajšali plačevanje položnic. Zato so zagotovo v javnem interesu, kažejo pa tudi, kako neuspešne so banke pri uresničevanju svoje osnovne naloge, torej omogočanja učinkovitega plačilnega prometa med potrošniki in podjetji.

Potrošniki z izbiro javne blagajne za plačevanje položnic zelo jasno sporočajo bankam, da ne želijo, mnogi pa tudi ne zmorejo, več plačevali visokih provizij, če le imajo drugo možnost. V svoji občini torej povprašajte, če je mogoče plačevati položnice brez provizije. Če takšnih storitev še ne ponujajo, bodo morda zaradi zanimanja občanov postali dejavnejši. Če ne bodo, pa se tega spomnite pri naslednjih volitvah.

 

bs

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA