Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Osebni računi, prost dostop


Evropski parlament je pred dnevi glasoval o enostavnem bančnem računu za potrošnike. Ponudba takšnega računa naj bi bila po novem obvezna, stroški za komitenta pa minimalni (ali pa bo račun celo brezplačen). Takšen račun bo ponujal osnovne plačilne funkcije.

Enostavni bančni račun za vse!
Evropske potrošniške organizacije Evropsko Komisijo pozivajo, naj se leto zatem, ko je že sprejela nezavezujoč predlog za uvedbo takšnih računov, odzove na poziv Evropskih poslancev. Državam članicam naj naloži obveznost, da potrošnikom po vsej Evropi omogoči dostop do takšnega računa.

Približno 30 milijonov Evropejcev nima bančnega računa, zato so v vsakdanjem življenju prikrajšani. Evropske potrošniške organizacije namreč menijo, da dandanes potrošnik brez bančnega računa ne more najem stanovanja, se zaposliti… niti ne more prejeti socialne pomoči.

Monique Goyens, generalna direktorica BEUC: "Zavrnitev prošnje za odprtje računa lahko potrošniku onemogoči normalno življenje. To je nedopustno v današnji Evropi in zakonodaja s tega področja je nujna. Banke in zakonodajalci se morajo zavedati, da bančni račun sodi med osnovne storitve, ki bi morale biti zagotovljene potrošnikom po vsej EU."

V Sloveniji enostavnih bančnih računov banke ne ponujajo

Enostaven in cenovno ugoden bančni račun lahko zadovolji potrebe večine komitentov, a pogostokrat smo potrošniki prisiljeni v sklenitev dragih paketnih računov, ki vsebujejo mnoge storitve, ki jih v resnici sploh ne potrebujemo. "Banke bi svojim strankam morale ponuditi možnost, da odprejo enostaven bančni račun, ki bi omogočal osnovne bančne storitve in s tem preprečil finančno izključevanje potrošnikov, za katere je bančni račun postal predrag. Žal danes takšnega računa ne ponuja še nobena banka v Sloveniji, čeprav bi bila njegova uvedba nujna tudi v Sloveniji," je izpostavila Breda Kutin, predsednica Zveze potrošnikov Slovenije.

Po mnenju potrošniških organizacij je poziv parlamentarcev Evropski Komisiji, naj pripravi zakonodajo, ki bo zagotavljala bolj pregledne cene bančnih storitev, enostavnejšo primerjavo cen in omogočala lažjo menjavo banke, potrebno sedaj čim hitreje uresničiti v praksi.

Primerjate

 

bs

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA