Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Osebni računi, prost dostop

Za uspešen dopust je ključnih kar nekaj stvari. Med njimi je tudi potovalna blagajna. Tudi najlepših sončnih zahodov ne boste uživali, če ne boste imeli dostopa do svojega denarja. Še preden se odpravite na zasluženi dopust, priporočamo, da razmislite, kako boste plačevali v tujini. Če potujete zunaj evrskega območja, ne pozabite tudi na to, kako se izogniti nepotrebnim stroškom pri menjavi tujih valut.

vip_vip_2Članek objavljamo v junijski številki (6/2012) revije za potrošnike VIP.

Katero je najprimernejše plačilno sredstvo v tujini?
Zanašati se le na en način plačevanja, na gotovino ali kartico, je tvegano. Vsako plačilno sredstvo ima slabosti in prednosti, zato bo najbolje, da svoje tveganje razpršite. Če potujete sami in ne s turistično agencijo, je pametno poleg debetne kartice in gotovine imeti s seboj tudi kartico z odloženim plačilom.

Kje menjati denar?
Ima res smisel, da se med dopustom ukvarjate s tem, kje boste najugodneje zamenjali denar v tujo valuto? Seveda jo lahko kupite vnaprej po menjalniškem tečaju v svoji banki. Banka za menjavo ne bo zaračunala dodatne provizije. Naš pregled bančnih tečajev je pokazal, da se lahko tečaji v posameznih bankah krepko razlikujejo. Pri menjavi 100 evrov v kune bi v aprilu prihranili kar 5 evrov, če bi jih zamenjali v Raiffeisen banki (najugodnejša) in ne v Hranilnici Lon (najmanj ugodna). Pri večini naših bank si lahko menjalne tečaje ogledate na njihovih spletnih straneh, če pa nameravate kupiti večji znesek deviz, pa je priporočljivo tujo valuto naročiti vnaprej.

Devize pa seveda lahko kupite tudi v tujini. Priporočamo, da prej poizveste, kakšen je tamkajšnji menjalni tečaj in presodite, če je mogoče pametneje opraviti menjavo že doma. Za Hrvaško to očitno ne bo veljalo. Preverili smo spletna mesta nekaterih hrvaških bank in menjalnic in ugotovili, da je menjalni tečaj tam ugodnejši. Kljub temu pa velja paziti, da ne naletite na kakšnega dražjega ponudnika valut. Zato že doma preverite, kakšen je povprečen menjalni tečaj. Vsekakor pa je pri potovanju v bolj oddaljene dežele praktično, če imate nekaj tuje valute pri sebi in jo uporabite za prve izdatke. Menjalnice na letališčih niso ravno najprimernejše za menjavo valute.

Debetna kartica v tujini    
Debetna kartica je v tujini najprimernejša za uporabo bankomatov. Pri tem pa se morate zavedati, da lahko banka za dvig gotovine na bankomatu zaračuna, če ste zunaj evrskega območja, precej več kot doma. Iz tarif v tabeli je razvidno, da bodo le komitenti nekaterih bank plačali za dvig manj kot dva evra. Če vaša banka za dvig na bankomatu zaračunava fiksen znesek, bo najbrž bolje, da gotovino dvigujete bolj redko in večje vsote. Če pa banka zaračuna provizijo kot odstotek dvignjenega zneska (iz razlogov, ki so nam povsem nerazumljivi), preverite, če ne bi nakupov večje vrednosti raje poravnali s kartico neposredno na POS-terminalu na prodajnem mestu. Za dvig večjih zneskov na bankomatu namreč lahko plačate tudi do 21 evrov. Pri plačilu s kartico na plačilnih terminalih v trgovinah se provizija praviloma ne zaračuna, so nam odgovorile banke na naše vprašanje.

Nekatere banke na bankomatih v svoji bančni skupini ne bodo zaračunale provizije za dvig gotovine. Tako so nam sporočili iz NLB in Unicredita. Preverite torej, če ima vaša banka v državi, kamor potujete, sestrsko banko, kjer bo vaš dvig na bankomatu brezplačen.

Nadomestila za dvig gotovine z debetno kartico zunaj EU
(Vir: Banka Slovenije, podatki za maj 2012)
Abanka 1 % (najmanj 1,96 €, največ 20 €)
Banka Celje 2,70 €
Banka Koper 2,50 €
Banka Sparkasse 1 % (najmanj 1,67 €, največ 12,52 €)
Banka Volksbank 2,50 €
BKS Bank 1 % (najmanj 1,70 €)
Delavska hranilnica 1 % (najmanj 1,67 €, največ 20 €)
Deželna banka 1,80 €
Gorenjska banka 1 % (najmanj 2,73 €)
Hranilnica in posojilnica Vipava 2,50 €
Hranilnica Lon 1,50 % (najmanj 2,10 €, največ 6,30 €)
Hypo Alpe-Adria-Bank 1 % (najmanj 1,70 €, največ 20,80 €)
KD banka 1 % (najmanj 1,70 €, največ 20,85 €)
NLB 1 % (najmanj 2 €, največ 21 €)
Nova KBM 2,75 €
PBS 2,50 €
Probanka 1,30 % (najmanj 2,50 €)
Raiffeisen banka 2,50 €
SKB banka 1 % (najmanj 2 €, največ 21 €)
Unicredit 1 % (min. 2 €, največ   21 €)

Kartica z odloženim plačilom
Za dvig gotovine s takšno kartico na bankomatu boste plačali visoko provizijo, in sicer najmanj 4,17 evrov pri Sparkasse, pa celo do 12 evrov pri NLB. Da banki na dopustu ne bi podarjali denarja, uporabite za dvig na bankomatu raje debetno kartico. Kartica z odloženim plačilom pa je primernejša za nakupovanje v trgovinah, ki ne omogočajo nakupa s kartico Maestro.

Banke smo prosili tudi za informacije o valutnem tečaju, ki se uporabi pri nakupu ali dvigu gotovine s kartico. Po navadi se pri dvigu v tuji državi opravita kar dva menjalniška posla, najprej iz tuje valute v dolarje, potem pa iz dolarjev v evre. Izvedeli smo, da za ta namen uporabljajo menjalni tečaj, ki ga določa mednarodni sistem Vise in Mastercarda in ga lahko najdete na njihovem spletnem mestu. Od nemških in avstrijskih kolegov pa smo izvedeli, da so uporabljeni valutni tečaji pri nakupih ali dvigih v tujini lahko precej nenavadni, zato svetujemo pozornost. Ko kupujete, seveda ne veste, kateri tečaj je bil uporabljen, lahko pa to kasneje preverite na bančnem izpisku.

Ste s kartico tudi zdravstveno zavarovani?
Zdravstveno zavarovanje je ob odhodu v tujino pomembno, saj lahko nastanejo zelo veliki stroški, če se poškodujete, če je potreben nujen prevoz in sprejem v bolnišnico. Več o tem lahko preberete v prispevku "V svet brez skrbi". Mogoče ste opazili, da ste s tem, ko ste v banki dobili svojo kartico, samodejno sklenili tudi zavarovanje. Praviloma gre pri tem za nezgodno zavarovanje ali pa zavarovanje za primer smrti. Pri nekaterih bankah to zavarovanje velja le v Sloveniji. Ne zanašajte se na to, da ste s tem zavarovani pred nevšečnostmi, ki vas lahko doletijo v tujini zaradi zdravstvenih težav. Četudi lahko s svojo bančno kartico sklenete turistično zavarovanje, morate preveriti, če njegova vsebina ustreza vašim potrebam. Enako velja za druga zavarovanja, ki jih banke tržijo skupaj s karticami. Če so zavarovalne vsote na njih premajhne, zares ne koristijo.

kako_placevati_v_tujini_tezave_karticamiTežave s karticami
Na dopustu se lahko hitro zgodi, da vam ukradejo kartico ali pa jo zlorabijo. Zato svetujemo, da ste še posebej previdni pri dvigu denarja na bankomatih in pri plačilu v trgovinah. Če bi vam kartico ukradli ali zlorabili, obstaja resna nevarnost, da vam bodo ukradli denar z bančnega računa. Zato morate ukradeno ali izgubljeno kartico nemudoma preklicati, da bi to preprečili. Če boste z blokado odlašali, banka morda ne bo povrnila ukradenega denarja. Številko bančnega klicnega centra hranite pri sebi ločeno od kartice. Priporočljivo je tudi, da tam shranite tudi identifikacijsko številko, da boste izgubljeno kartico lažje preklicali, in kopije drugih osebnih dokumentov. O zlorabi svoje kartice, torej katere podatke so vam ukradli pri plačevanju ali dvigu gotovine, boste najhitreje izvedeli, če se pri svoji banki naročite na SMS-sporočila o opravljenih transakcijah. Tako se lahko hitro odzovete, ko boste na mobilnik začeli dobivati sporočila o transakcijah, s katerimi nimate nič. Če imate pri sebi več kartic, jih lahko hranite na različnih mestih, da bi se v primeru kraje izognili težavam s pomanjkanjem gotovine. V najhujšem primeru lahko za pridobitev gotovine uporabite še Western Union.

 

bs

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA