Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Osebni računi, prost dostop
Osebni računi, prost dostop
11. november 2020

Banka Slovenije objavila opozorilo uporabnikom bančnih storitev glede Golden Banque.

V Banki Slovenije so zaznali subjekt Golden Banque, ki se predstavlja kot banka z ustreznimi licencami nadzornika. Na podlagi zbranih dokazil obveščajo, da banka, domnevno s sedežem v Franciji, ni zavedena v ECB registru pomembnih in manj pomembnih bank, v katerega bi v primeru ustreznih licenc morala biti vključena. Banka s tem imenom tudi ni notificirala opravljanja dejavnosti v Sloveniji. V Banki Slovenije opozarjajo, da obstaja velika verjetnost, da gre za lažno spletno stran subjekta, ki se izdaja za banko.

Na ZPS dodatno opozarjamo, da smo v zadnjem času prejeli več vprašanj potrošnikov o podobnih "ponudbah", kjer se je izkazalo, da gre zelo verjetno za spletno prevaro, najpogosteje na najem lažnega kredita. V časih, ko so se mnogim zmanjšali prihodki ali so jih v celoti izgubili in iščejo finančne vire, je pozornost pri najemu kredita in uporabi drugih bančnih storitev preko spleta še bolj pomembna. Kriminalci izkoriščajo finančno šibke posameznike, jim preko spleta odtujijo sredstva, na koncu pa izginejo.

Kako prepoznamo lažno ponudbo za kredit na spletu:

  • polomljena slovenščina na spletnem mestu
  • na spletnem mestu ni kontakta
  • na navedem naslovu ni banke ali podobnega poslovnega subjekta (preverite npr. v Google zemljevidih)
  • domena ni registrirana v državi, kjer naj bi bilo registrirano podjetje (preverite lahko na WHOIS - kdo je lastnik domene)
  • od vas za odobritev kredita zahtevajo denarno nakazilo npr. preko Western Union.

Več o tem pišejo na spletnem portalu Varni na internetu: Na spletu so vse številčnejše ponudbe za ugodne kredite, ki pa vodijo v še večjo stisko in finančno škodo.

Če niste prepričani, ali gre za prevaro, nam lahko pošljete povezavo do spletnega mesta ponudnika.

Če ste v finančni stiski bodite še posebej previdni, saj vsaka "rešitev" ni dobra in vas lahko potegne v še hujšo finančno stisko.

 bs

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA