Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Naložbe
Naložbe
18. januar 2017

Pri političnih pretresih, kot je nedavni nepričakovani izid ameriških predsedniških volitev, se številni potrošniki sprašujejo, kaj takšni dogodki pomenijo za njihove prihranke in varčevanje in ali je treba kaj storiti ali spremeniti.

Takšni dogodki na kratki rok nimajo večjega vpliva na vaše prihranke čeprav povečajo negotovost na svetovnih trgih. Tisti, ki varčujete na tradicionalen način pri banki, lahko pričakujete, da se bo nadaljevalo obdobje nizkih obrestnih mer, saj v naslednjih mesecih ni pričakovati, da bi centralne banke bistveno spreminjale monetarno politiko. Seveda je za varčevalce novica, da bodo obresti še naprej nizke, zoprna, ni pa to nov razlog za zaskrbljenost. Še vedno velja dobro premisliti, ali prinaša več koristi vezava denarja za zelo dolgo obdobje v zameno za le nekoliko višjo obrestno mero, ali pa se je bolje odločiti za krajše obdobje vezave in ohraniti fleksibilnost, če bi se pojavile nove, boljše ponudbe. Posebej za tiste z večjimi prihranki je še vedno koristno primerjati ponudbe med bankami s pomočjo primerjalnika depozitov na našem spletnem mestu. Tako boste lahko banke tudi spodbudili, da bo več konkurence pri ponudbi varčevalnih obrestnih mer.

Tudi na delniških trgih kratkoročni pretresi in nihanja ne bi smeli vplivati na vas, saj s svojim denarjem ne špekulirate, ampak ga nalagate dolgoročno. Enako kot doslej velja: če se odločite za naložbo v delnice, je smiselno varčevati v široko razpršenih delniških skladih, ki na primer sledijo indeksu MSCI World, najbolje za obdobje daljše kot deset let. Vlagateljem na dolgi rok tako ob občasnih političnih in borznih pretresih ni treba biti toliko v skrbeh, spontana prodaja pa pogosto povzroči le izgubo in nepotrebne stroške. Z dobro razpršeno naložbo investirate v delnice velikega števila podjetij iz večjega števila držav in se tako zavarujete pred padci vrednosti na posameznih trgih ali v industrijskih panogah.

Za nas pa bo bolj opazen morebitni negativni vpliv nekaterih dogodkov na svetovno in evropsko trgovino (na primer izvolitev novega predsednika ZDA ali pa izstop Velike Britanije iz EU – Brexit), še posebej zato, ker ima Slovenija izvozno naravnano gospodarstvo. Ta vpliv pa bo lažje oceniti v naslednjem letu.

Avtor: Boštjan Krisper

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA