Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Naložbe
Naložbe
01. december 2016

Objavljamo poziv, ki smo ga naslovili na Agencijo za trg vrednostnih papirjev.

Spoštovani direktor g. Čas,
Pišemo vam v zvezi z avtentično razlago Zakona o nematerializiranih vrednostnih papirjih, ki jo je 22. novembra sprejel Državni zbor in s katero je potrjeno, da zakonskih določb ni mogoče izigravati z obračunavanjem nadomestil, ki tam niso direktno navedena.

Ker je od sprejetja avtentične razlage pretekel že več kot en teden, vas ponovno pozivamo k temu, da kot pristojni nadzornik trga pri zaračunavanju nadomestil za potrošnike pri odpiranju in vodenju trgovalnih računov zagotovite zakonitost poslovanja ponudnikov.

Pri ZPS opažamo, da večina ponudnikov trgovalnih računov, ki so potrošnikom zaračunavali previsoka nadomestila, tudi po sprejetju avtentične razlage ni prilagodila svojih cenikov zakonu. Zavestno kršenje zakonodaje je groba kršitev načel vestne, poštene in ustrezne profesionalne skrbnosti pri poslovanju, ki ruši preglednost in celovitost finančnega trga. Ne-ukrepanje ali počasno ukrepanje Agencije ponudnikom omogoča neupravičeno obogatitev, potrošnikom pa povzroča ekonomsko škodo.

Za ponovno vzpostavitev zaupanja v trg je prav tako ključno, da ponudnike pozovete, naj vsem potrošnikom povrnejo preveč zaračunana nadomestila. Izjave nekaterih ponudnikov v medijih v preteklih dneh kažejo na to, da preveč zaračunanih nadomestil ne nameravajo vračati, če jih potrošniki ne bodo uveljavljali v sodnem postopku. 

Vaša Agencija je zadolžena za to, da ponudniki spoštujejo v Sloveniji veljavne pravne akte. Ker potrošniki in vlagatelji zaupanja vreden finančni trg nujno potrebujejo za izpolnjevanje svojih varčevalnih ciljev, pri Zvezi potrošnikov Slovenije upamo, da boste uspešno uresničevali naloge, ki vam jih nalaga zakonodaja.

S spoštovanjem,

Breda Kutin
Predsednica Zveze potrošnikov Slovenije

Dopis

Odgovor od AVTO, z dne 2. 12. 2016

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA