Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Naložbe
Naložbe
28. november 2016

Poslanci so na torkovi seji državnega zbora pred zaračunavanjem previsokih stroškov zaščitili potrošnike, ki morajo do konca leta zapreti svoje registrske račune. Zdaj je pomembno, da se zakon čim prej začne spoštovati tudi v praksi.

Poslanci so na torkovi seji državnega zbora z nadstrankarsko večino podprli sprejem avtentične razlage 48. člena Zakona o nematerializiranih vrednostnih papirjih, za katero smo dali pobudo pri Zvezi potrošnikov Slovenije. S tem so pred previsokimi stroški zaščitili potrošnike, še posebej tiste, ki morajo do konca leta zapreti svoje registrske račune. Raziskava tržnih praks, ki smo jo pripravili pri ZPS, je namreč pokazala, da se 7 od 11 izogiba določilom zakona, ki omejujejo stroške odpiranja in poslovanja s trgovalnimi računi, najbolj pa so oškodovani mali vlagatelji.

Zdaj je na potezi nadzornik trga
"Pri Zvezi potrošnikov Slovenije se zahvaljujemo poslancem, ki so se odločno zavzeli za pravice potrošnikov, pravno državo in bolj zaupanja vreden finančni trg," je povedala Breda Kutin, predsednica ZPS, in dodala:

nz

Zdaj je skrajni čas, da nadzornik trga zagotovi, da se zakonodaja tudi spoštuje.

ns

Agencijo za trg vrednostnih papirjev smo pozvali, naj nemudoma izvede nadzor nad praksami ponudnikov, zagotovi spoštovanje zakonodaje in naloži ponudnikom, naj vsem potrošnikom povrnejo preveč zaračunana nadomestila.

Časa za odločitev kaj z delnicami je do konca leta
Potrošnikom svetujemo, naj pri odločitvi o tem, kaj storiti z vrednostnimi papirji, ne odlašajo, obenem pa naj si vzamejo dovolj čas za premislek. "Do konca leta mora vsak odločiti o tem, ali želi vrednostne papirje obdržati in jih odslej hraniti na trgovalnem računu, prodati ali pa opustiti," je povedala Kutinova in poudarila: "Ta odločitev je odvisna predvsem od vrednosti papirjev na registrskem računu, od pričakovanj potrošnika in stroškov, ki mu jih bodo zaračunali ponudniki."

Potrošnikom še pred obiskom poslovalnice priporočamo ogled nasvetov na naši spletni strani, za informacijo o natančnih stroških, ki so odvisni tudi od vrednosti papirjev in njihovega izdajatelja, pa lahko na ponudnike naslovijo vprašanje po elektronski pošti.

Pred sprejemom avtentične razlage v Državnem zboru so po ugotovitvah ZPS zakonske omejitve stroškov spoštovali pri naslednjih ponudnikih: BKS banka, Deželna banka Slovenije, NLB in SKB. Potrošnikom, ki trgovalni račun že imajo, pa priporočamo, naj od ponudnikov zahtevajo, da jim nemudoma povrnejo od oktobra 2015 pa do danes preveč zaračunane stroške.

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA