Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Naložbe
Naložbe
28. oktober 2016

Poslanci, člani Odbora za finance in monetarno politiko, so na današnji seji soglasno podprli, da se sprejme avtentična razlaga in hkrati soglasno sprejeli predlog besedila za avtentično razlago 48. člena zakona ZNVP-1, in tako zaščitili potrošnike z registrskimi računi. To je zagotovo pomemben korak za pravno državo, zaupanja vreden kapitalski trg in pošteno konkurenco na trgu. Zdaj je čas, da nadzornik trga zagotovi, da se zakonodaja tudi spoštuje.

Avtentično razlago 48. člena zakona ZNVP-1 mora potrditi še Državni zbor. Na ZPS smo vztrajali pri avtentični razlagi, saj v konkretnem primeru ne gre le za zaščito interesov potrošnikov, ampak tudi za zagotavljanje poštene konkurence na trgu, ker se le z avtentično razlago lahko prepreči nadaljevanje napačnega tolmačenja te določbe zakona v nasprotju z njegovimi cilji.

Po našem mnenju je iz odgovorov izvršilne veje oblasti in nadzornikov trga izhajalo, da zakona ne tolmačijo enako kot zakonodajalec. V takih primerih za oškodovane potrošnike prav gotovo ni rešitev, da se problem različnega tolmačenja zakonske norme med zakonodajno in izvršno vejo oblasti prepusti reševanju sodni veji oblasti. V takšnih primerih potrošniki kot oškodovanci namreč nimajo na voljo učinkovitega sredstva za zaščito svojih pravic v primerih množičnega oškodovanja (dolgotrajnost in zapletenost postopkov, neekonomičnost glede na vrednost oškodovanja).

Ta odločitev je pomemben korak pri zaščiti več kot 200.000 potrošnikov s sredstvi na registrskih računih pred nepoštenimi poslovanimi praksami in previsokimi stroški odpiranja ter vodenja trgovalnega računa

Preberite: Predlog besedila avtentične razlage

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA