Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Naložbe
Naložbe
25. oktober 2016

Zveza potrošnikov Slovenije poslance Odbora za finance in monetarno politiko v Državnem zboru poziva, naj s sprejetjem avtentične razlage o omejitvi stroškov poslovanja s trgovalnimi računi zaščitijo potrošnike pred oškodovanji in nepoštenimi poslovnimi praksami.

Državni zbor je lani sprejel odločitev o ukinitvi registrskih računov pri Centralni klirinško depotni družbi KDD. Da bi zaščitili potrošnike – male vlagatelje pred visokimi stroški poslovanja s trgovalnimi računi, obenem pa jih ne prisilili k prodaji ali pa opustitvi svojih vrednostnih papirjev, so poslanci Državnega zbora omejili stroške vodenja, odpiranja in zapiranja trgovalnega računa.

"Poslanci so stroške poslovanja s trgovalnim računom določili v odvisnosti od vrednosti delnic na njem, s tem pa posebej zaščitili male vlagatelje. To je zelo pomembno, saj so vrednostni papirji več kot 200.000 potrošnikov, ki se še hranijo na registrskih računih, v večini primerov vredni manj kot 1.000 evrov," je povedala Breda Kutin, predsednica ZPS.

Nekateri ponudniki potrošnikom zaračunavajo preveč
Nedavni pregled ponudbe in stroškov poslovanja s trgovalnimi računi, ki so ga na ZPS opravili z namenom potrošnikom olajšati izbiro med ponudniki trgovalnih računov, je pokazal, da sedem od enajstih ponudnikov trgovalnih računov očitno ne sledi omejitvam, ki jih določa zakon, ampak potrošnikom zaračunava višje stroške. Ta praksa najbolj bremeni male varčevalce. Tako bi na primer potrošnik, ki ima na registrskem računu delnice v vrednosti 50 evrov in mu na letni strani ne bi smeli zaračunati več kot za 0,25 evra nadomestil, v povprečju poravnal strošek v višini 10,99 evra, pri najdražjem ponudniku pa kar 26,01 evra. Za odpiranje trgovalnega računa, ki bi moralo biti do konca leta brezplačno, pa bi ta potrošnik v povprečju odštel 5,73 evra, pri najdražjem ponudniku pa 12 evrov. 

Ponudniki previsoke stroške zaračunavajo v obliki nadomestil, ki v zakonu niso navedena. "Ti stroški po našem prepričanju niso le zakonsko sporni, ampak pomenijo tudi nelojalno konkurenco ponudnikom, ki spoštujejo zakonodajo in so svoje storitve potrošnikom pripravljeni ter sposobni ponuditi po pošteni in konkurenčni ceni," smo prepričani pri ZPS.

nz

Zakon ne omejuje ponudnikov pri zaračunavanju drugih storitev kot so nakup, prodaja ali prenos vrednostnih papirjev, zato so po našem mnenju trditve ponudnikov o ogroženosti njihovega poslovanja zavajajoče.

ns

Pozdravljamo mnenje Zakonodajno - pravne službe Državnega zbora, ki je pritrdilo našemu stališču, da je bila volja zakonodajalca, omejiti končni strošek vodenja računa v izogib nesorazmernim obremenitvam manjših lastnikov vrednostnih papirjev. ZPS pa obžaluje mnenje Vlade in nadzornika trga, da so z zakonom omejena le nadomestila, ki so tam izrecno navedena.

Poslanci naj zagotovijo, da se njihove odločitve spoštujejo
Poslance pozivamo, naj s sprejemom avtentične razlage zagotovijo spoštovanje določil o zaščiti potrošnikov, ki so jih lani sprejeli z nadstrankarsko večino. "V nasprotnem primeru bodo ponudniki potrošnikom še naprej zaračunavali previsoka nadomestila za poslovanje s trgovalnim računom oz. se bodo ta še dodatno podražila," so poudarjamo pri ZPS. To bi bilo po našem mnenju jasno sporočilo potrošnikom, naj svoj denar raje hranijo v nogavicah, ker slovenski kapitalski trg ni vreden zaupanja; ponudniki očitno niso dolžni spoštovati zakonskih določil, medtem ko pristojnim nadzornim organom ni treba izvajati nadzora nad praksami ponudnikov, če se z zakonskimi določili ne strinjajo.

Preberite: Poziv k zaščiti potrošnikov s sprejetjem avtentične razlage 4. odstavka 48. člena ZNVP-1 

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA