Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Naložbe
Naložbe
07. oktober 2016

Pri ZPS smo preverili stroške, ki jih ponudniki trgovalnih računov zaračunajo za storitve, povezane z odpiranjem in upravljanjem trgovalnega računa. S pomočjo cenikov ponudnikov smo na podlagi dveh primerov potrošnikov z vrednostnimi papirji v vrednosti 50€ in 3.000€, ki želita odpreti varčevalni račun, ocenili ali so stroški v skladu z omejitvami skupnih stroškov, ki jih določa zakonodaja.

Ocenjujemo, da so stroški odpiranja računa previsoki pri šestih od enajstih ponudnikov, stroški upravljanja z računom pa pri sedmih od enajstih ponudnikov. Tako potrošnik s povprečno vrednostjo delnic na registrskem računu v znesku 3.000 evrov, ki bi moral glede na zakonsko določilo o omejitvah na letni ravni zanj poravnati ne več kot 15 evrov nadomestil, pri ponudnikih v povprečju poravna strošek v višini 19,89 evra, pri najdražjem ponudniku pa 26,68 evra. Ker pa se redni stroški, ki so povezani s trgovalnim računom, pogosto zaračunajo v fiksnem znesku, preveliko zaračunavanje še toliko bolj bremeni male varčevalce oz. jih odvrača od tega, da bi še naprej varčevali v vrednostnih papirjih. Potrošnik, ki ima na registrskem računu delnice v vrednosti 50 evrov in mu na letni strani ne bi smeli zaračunati več kot za 0,25€ evra nadomestil, pa v povprečju poravna strošek v višini 10,99 evra, pri najdražjem ponudniku pa 26,01 evra. Za odpiranje trgovalnega računa, ki je do konca leta pri KDD brezplačno in pri ponudnikih ne sme biti dražje, pa bodo potrošniki v povprečju odšteli 5,73 evra, pri najdražjem ponudniku pa 12 evrov. V tabeli spodaj so po naši oceni previsoki stroški označeni z rdečo barvo, ustrezni stroški pa z zeleno.

Izračuni ne simulirajo celotnih stroškov odpiranja in vodenja računa, saj ponudniki potrošnikom zaračunajo tudi stroške prenosa, ki pa niso regulirani. KDD sicer do konca letošnjega leta ponudnikom ne zaračunava stroškov prenosa vrednostnih papirjev iz registrskega na trgovalni račun za fizične osebe, torej gre pri teh nadomestilih za dodaten prihodek ponudnikov.

Podatki so bili zajeti v septembru za mesec oktober, ne vključujejo pa morebitnih popustov na nakup specifičnih delnic, ki jih nekateri ponudniki obljubljajo za nekatere delnice. Izračuni so opravljeni za obdobje koledarskega leta. Podatki so zbrani iz cenikov ponudnikov, pri čemer gre zaradi nejasnosti v cenikih zgolj za oceno stroškov.

Odpiranjeracuna2

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA