Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Naložbe

Pripravili smo odgovore na vprašanja, ki nam jih potrošniki najpogosteje zastavljajo o ponudbah za prenos vrednostnih papirjev iz registrskega računa.

Ali je Delniška opora, ki jo ponuja Vseslovensko združenje malih delničarjev VZMD, primerna rešitev zame?
S priključitvijo Delniški opori se vaši vrednostni papirji prenesejo na poseben fiduciarni račun pri odvetniški pisarni in so tako ločeni od premoženja VZMD ter zavarovani pred njihovimi morebitnimi upniki. Delniška opora pa ni trgovalni račun, ki bi vam omogočala trgovanje in drugo razpolaganje z vrednostnimi papirji. Zato je namenjena potrošnikom, ki svojih delnic ne morejo prodati, vendar se jim ne želijo odpovedati in jih podariti državi, želijo pa jih hraniti na način, ki podoben dosedanji hrambi na registrskem računu.

VZMD v okviru Delniške opore poleg hranjenja vrednostnih papirjev ponuja aktivno predstavljanje interesov malih delničarjev, na primer na skupščinah in v morebitnih sporih o imetnikovih pravicah. S takšnim zastopanjem in združevanjem interesov se lahko povečajo možnosti za rast vrednosti delnic, višje odpravnine za male delničarje pri morebitnih iztisnitvah in možnost, da bo papirje, ki zdaj ne kotirajo na borzi, nekoč mogoče z dobičkom prodati.

Osnovno nadomestilo za udeležbo v Delniški podpori znaša 9 evrov za portfelje do 1.000 evrov, za večje portfelje pa se nadomestilo sorazmerno zviša. V primerjavi s stroški, ki jih za redno upravljanje s sredstvi zaračunavajo ponudniki trgovalnih računov, se tako Delniška opora uvršča nekje v sredino trenutnih ponudb, ki smo jih zasledili na trgu. V primeru izplačila dividend na delnice v vašem portfelju se dividende hranijo na fiduciarnem računu, iz njih pa se poravnajo sedanja in prihodnja nadomestila za udeležbo v Delniški opori. Izplačilo dividend (7€), prav tako pa tudi vaš izstop iz Delniške opore (do 15€) vam bodo posebej zaračunali. Splošni pogoji Delniške opore, njena tarifa in druge informacije so dostopne na spletni strani VZMD.

O Delniški opori je posebno opozorilo objavil nadzornik trga, Agencija za trg vrednostnih papirjev.

Svojih delnic na registrskem računu ne morem prodati. Ali mi priporočate odločitev za varčevanje z Modro zvezdo pri Iliriki?
Pri Iliriki so pripravili ponudbo za potrošnike, ki so lastniki težko prodajljivih delnic. Ponujajo jim prodajo teh delnic v zameno za delnice Ilirike Modre zvezde, obljubljajo pa jim možnost rasti vrednosti delnic kot rezultat njihovega dobrega upravljanja z lastništvom.

Pri ZPS težko ocenimo ponudbo Ilirike zaradi pomanjkljivih informacij, ki jih nudijo potrošnikom. Pri telefonski poizvedbi in obisku poslovalnice smo ugotovili, da tržno osebje potrošnikom vztrajno poudarja kot prednost brezplačen prenos delnic, zamolči pa jim vsakoletne stroške trgovalnega računa, s katerim je povezana naložba v Modro zvezdo. Ti namreč na primer pri Iliriki znašajo 26 evrov letno, če ne uporabljate spletne aplikacije za trgovanje. Prav tako jim pri Iliriki ne omenijo, da bodo za dobiček iz naslova prodaje ali dividend pri delnicah Modre zvezde za razliko od svojih obstoječih delnic na registrskem računu morali plačati davek na kapitalski dobiček.

Še manj pa smo zadovoljni s tem, da pri Iliriki potrošnikom kot podporo pri odločitvi nudijo le oglasne materiale, ne pa pogodbene dokumentacije, v kateri bi bile razvidne ključne lastnosti Modre zvezde. Potrošnik tako na primer ne izve nič o metodologiji preračuna potrošnikovih delnic v delnice Modre zvezde ali o drugih pravilih poslovanja.

Dokler pri Iliriki potrošnikom še pred podpisom pogodbe ne bodo ponudili vseh ključnih informacij, je odločitev o nakupu delnic Modre zvezde po našem prepričanju tvegana.

Kaj mislite o ponudbi brezplačnih prodaje delnic in nakupa točk vzajemnih skladov, če se za to odločim pri določenem ponudniku?
Takšno ponudbo smo do zdaj zasledili pri dveh ponudnikih. Ponudba je za vas lahko primerna, če ste se odločili za prodajo svojih vrednostnih papirjev in če ste prepričani, da je varčevanje v vzajemnih skladih prava rešitev za vas.

Z brezplačnim prenosom in prodajo vrednostnih papirjev lahko prihranite nekaj deset evrov. Nekaj boste prihranili tudi z brezplačnim nakupom točk vzajemnega sklada, saj ponudniki za ta namen praviloma zaračunajo provizijo med tremi in petimi odstotki vrednosti nakupa. Pri nakupu točk vzajemnega sklada v znesku 3.000 evrov lahko nakupna provizija znaša do 150 evrov. Kljub temu pa takšen popust še zdaleč ne pomeni, da gre pri tej ponudbi za zelo ugoden vzajemni sklad, saj ponudniki več kot s prodajnimi provizijami zaslužijo s provizijami za redno upravljanje sklada. Za ilustracijo: če boste 3.000 evrov v vzajemnem skladu varčevali 10 let, boste v primeru, če bodo pri drugem vzajemnem skladu ali pri konkurenci stroški upravljanja nižji le za eno odstotno točko, prihranili 350 evrov.

Vendar možnost prihranka pri stroških ne sme biti osnova za vašo odločitev o varčevanju v vzajemnih skladih. Nasvete, ki vam bodo pomagali pri odločitvi, ali in kako varčevati vzajemnih skladih, lahko poiščete v brošuri, ki jo bo ZPS objavila 19. oktobra.

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA