Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Naložbe
Naložbe
10. oktober 2016

V petek, 7. oktobra, je 19 poslancev Državnega zbora vložilo predlog za avtentično razlago določil Zakona o nematerializiranih vrednostnih papirjih, s katerimi so opredeljeni najvišji stroški upravljanja trgovalnih računov, ki jih ponudniki lahko zaračunajo potrošnikom.

Pri ZPS smo poslance pozvali naj potrošnike zaščitijo pred zaračunavanjem previsokih nadomestil za odpiranje in poslovanje s trgovalnimi računi. S tem smo imeli posebej v mislih kar 240.000 potrošnikov, ki se jim letos zaprejo registrskih računi pri KDD, da bodo lahko obdržali svoje vrednostne papirje ali pa jih prodali pa so prisiljeni odpreti trgovalni račun. Analiza nadomestil pri ponudnikih trgovalnih računov, ki smo jo prejšnji teden objavili pri ZPS, je namreč pokazala da očitno kar 7 od 11 ponudnikov ne sledi omejitvam stroškov za potrošnike, ki jih določa zakonodaja. Državni zbor je namreč lani z vsestrankarskim konsenzom potrdil novelo Zakona o nematerializiranih vrednostnih papirjih, ki skupne letne stroške poslovanja s trgovalnim računom omejuje na največ 0,5 odstotka povprečne vrednosti delnic na tem računu, obenem pa ponudnikom prepoveduje, da bi potrošnikom za odpiranje ali zaprtje trgovalnih računov zaračunavali višje stroške kot so tisti, ki so določeni v tarifi KDD.

Pri ZPS se poslancem zahvaljujemo za podporo in skrb za potrošnike. Z avtentično razlago zakona lahko Državni zbor zagotovi spoštovanje zakonodaje, zaščiti interes več sto tisoč potrošnikov, še posebej malih varčevalcev, obenem pa prepreči izkrivljanje poštene konkurence na trgu trgovalnih računov.
Preberite več:

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA