Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Naložbe
Naložbe
06. oktober 2016

Pri odločitvi o tem, kaj storiti z vrednostnimi papirji na registrskem računu, vsekakor stroški niso edini dejavnik. Naložbo je treba presoditi tudi z vidika posameznikovega finančnega položaja in njegovih načrtov. Pri tem je pomembno, ali varčujete za dodatek k pokojnini oziroma za druge dolgoročne cilje ali ne, koliko vam je še preostalo do vašega cilja in ali ste že poskrbeli za svojo osnovno finančno varnost.

Pri varčevanju načeloma velja, da lahko za doseganje dolgoročnejših ciljev tudi nekaj tvegate in vsaj del svojih prihrankov namenite bolj tveganim oblikam naložb, kot je na primer varčevanje v delnicah. Pomembno je, da tveganje padca vrednosti delnic v portfelju zmanjšate tako, da naložbo razpršite med več podjetij iz več sektorjev, najbolje na globalni ravni. Zato varčevanje s poudarkom na nakupu delnic poleg več znanja zahteva tudi večja sredstva za nakup različnih delnic, da lahko dosežete primerno razpršitev svoje naložbe - vsaj nekaj deset tisoč evrov. Za tiste, ki svoje prihranke še zbirate, so zato boljša rešitev vzajemni skladi, saj lahko z njimi že z majhnimi zneski investirate v veliko število podjetij po celem svetu.

Od vaših načrtov in znanja je torej odvisno, ali boste svoje papirje pretopili v bolj uravnotežene delniške vzajemne sklade, v varnejše instrumente, kot je bančno varčevanje, ali pa jih boste obdržali kot eno od oblik varčevanja.

Pred odločitvijo o naložbi
Pri odločitvi, kako naprej, vam potem, ko ste dobro razmislili o svojih načrtih in zmožnostih za varčevanje, lahko pomaga prodajno osebje pri ponudnikih. Pred priporočilom, katera naložba je primerna, vam morajo pri prodaji večine naložbenih produktov predstaviti vse informacije, ki jih potrebujete za informirano odločitev. To storijo tudi s pomočjo obrazca »Profil vlagatelja«, kjer se zabeležijo podatki o vašem finančnem znanju, položaju in naložbenih ciljih.

Izpolnjevanje tega obrazca in ponudnikovi nasveti naj vam bodo pomembna opora pri vaši finančni odločitvi. Ne prepustite pa drugim, da odločijo namesto vas. Bodite kritični in obiščite več naslovov. Nekateri prodajalci vam bodo lahko dali dobre nasvete in koristne informacije. Ne pozabite pa, da pri nasvetih mislijo tudi na lasten dobiček. Dobre nasvete in koristne informacije lahko pričakujete, predvsem če boste dobro pripravljeni, kritični in po potrebi pripravljeni obiskati več različnih naslovov.

 

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA