Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Naložbe
Naložbe
06. oktober 2015

Evropska komisija je prejšnji teden predstavila akcijski načrt, katerega cilj je zmanjšati odvisnost podjetij od bank in jim omogočiti več različnih virov financiranja na skupnem trgu EU. Del tega načrta je tudi spodbuditi potrošnike k temu, da bodo več investirali na finančnih trgih.

Potrošniške organizacije poudarjamo, da takšen načrt lahko uspe le, če bo vključeval tudi konkretne ukrepe za zaščito potrošnikov pri naložbah. Zagotovilo o skrbnem pregledu trenutnega sistema varstva potrošnikov do konca leta 2018 vsekakor ni dovolj. Zapleteni finančni produkti, slabe prakse pri prodaji in svetovanju še naprej ogrožajo potrošnike in zahtevajo dodatne ukrepe za njihovo zaščito.

Unija kapitalskih trgov mora za zaščito potrošnikov zagotoviti:

  • izboljšanje in harmonizacijo pravil za varstvo potrošnikov pri varčevanju in naložbah;
  • okrepitev nadzora in spoštovanja pravil na finančnih trgih;
  • podpora razvoja in prodaje preprostih in standardiziranih naložbenih produktov;
  • prepoved spodbud pri naložbenem svetovanju in prodaji finančnih produktov, ki peljejo v konflikt interesov.

Ignoriranje potreb potrošnikov v načrtu unije kapitalskih trgov je neprimerno, saj ti za to, da bodo pripravljeni več investirati, potrebujejo boljše finančne produkte in manj zlorab zaupanja pri njihovem trženju. Če želi Evropska komisija izboljšati dostop podjetij do financiranja, mora naprej poskrbeti za to, da pri tem ne bo prihajalo do novih masovnih oškodovanj.

Pri tem je ključno, da se zaupanje potrošnikov v finančne trge sploh vzpostavi. Glede na lastne raziskave Evropske komisije je namreč v EU neprimernih kar 57 odstotkov vseh naložbenih produktov, ki se prodajo potrošnikom, le vsak tretji potrošnik pa zaupa finančnim svetovalcem. Trg finančnih produktov se v okviru rednih pregledov potrošniških trgov, ki jih opravlja Evropska komisija že več let odreže najslabše od vseh trgov storitev v EU.

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA