Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Naložbe
Naložbe
02. april 2014

Sporazum o omejitvi prodaje neprimernih finančnih produktov potrošnikom
Potrošniki v EU bodo v prihodnje bolje obveščeni o ponudbi finančnih produktov na trgu. Standardiziran obrazec s ključnimi informacijami (KID) bo v preprostem jeziku razložil vse ključne lastnosti naložbenih produktov. Dokument je rezultat sporazuma med Evropskim parlamentom in vladami članic EU, ki ga mora na plenarni seji aprila še potrditi Evropski parlament.

Novi predpisi o razkritju in informiranju se nanašajo na širok spekter produktov, od vzajemnih skladov do strukturiranih depozitov in naložbenih življenjskih zavarovanj. To je edino smiselno, saj morajo za sorodne naložbene produkte začeti veljati enaka pravila.

Pri Zvezi potrošnikov Slovenije smo sodelovali v postopku oblikovanja novih pravil pri prodaji naložbenih produktov in končni rezultat pozdravljamo. "Potrošniki si ne morejo privoščiti usodnih napak pri varčevanju za pokojnino ali pa šolanje otrok. Danes je preveč potrošnikov, ki se obnašajo odgovorno in želijo nekaj storiti za svojo varnost, oškodovanih zaradi finančnih produktov, ki so neprimerni in preveč zapleteni za male vlagatelje," je naše stališče pojasnil Boštjan Krisper iz ZPS.

Stroški bodo morali biti razkriti vnaprej
Zelo pomembno je tudi, da ponudniki prenehajo zavajati o tem, koliko naložbeni produkti v resnici stanejo. Sporazum o enotnem obrazcu predvideva namreč vnaprejšnje razkritje enkratnih in tekočih stroškov kot so provizije, stroški transakcij in upravljanja. S tem bo primerjava produktov enostavnejša, skrivanje stroškov pa bo oteženo.

Pri ZPS bomo pozorno spremljali, ali se bo sporazum uresničil tudi v praksi in ga bodo ponudniki spoštovali.

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA