Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Naložbe
Naložbe
31. januar 2013

Trend visokih cen zlata se nadaljuje, zato se mnogi odločajo za prodajo nakita in drugih zlatih predmetov. Ključno za uspešno prodajo je, da potrošnik odkupovalcu ne zaupa na slepo in da se pripravi na prodajo dobro pripravi. Ko smo lani v reviji VIP preverili prakse nekaj odkupovalcev, smo ugotovili, da ti grešijo predvsem pri oceni čistosti zlata – najvišja in najnižja ponujena cena za zlat nakit sta se razlikovali kar za 30 odstotkov.

Svarila o neprimernih praksah pa prejemamo tudi od potrošnikov. Tako smo zvedeli, da nekateri odkupovalci na svoji spletni strani ali po telefonu potrošnikom sporočajo višjo odkupno ceno zlato, kot jo potem obračunajo pri prodaji. Pri prodaji sestavljenega nakupa očitno prihaja do primerov, ko odkupovalec potrošnika zavaja o tem, da deli nakita niso iz zlata in jih posledično pri izračunu vrednosti odbije od cene. Previdnost pa svetujemo tudi pri podjetjih, ki potrošnikom ponujajo kredite, zavarovane z zastavo zlata. Tam je potrošnik izpostavljen tudi tveganju, da kredita zaradi visokih stroškov ne bo mogel odplačati, svoje zlato pa izgubil.

Potrošnik se takšnim goljufijam lahko izogne tako, da že sam oceni čistost in težo zlata ter obišče več ponudnikov, tudi zlatarn. Dodatni zaslužek od prodaje je občuten. Sporne prakse pa naj sporoči Tržnemu inšpektoratu in Uradu za meroslovje.

Nasvet ZPS potrošnikom

  • Pred prodajo poskusite oceniti okvirno vrednost – zlato stehtajte, preverite žige in čistost. Na spletu preverite odkupni tečaj zlata in pri ponudnikih primerjajte odkupne cene.
  • Ne prodajajte takoj. Oceno odkupne vrednosti dobite od vsaj treh ponudnikov in se odločite za najugodnejšega.
  • Pri nakitu, ki ima morda umetniško vrednost, in pri zlatnikih se pred prodajo posvetujte s strokovnjakom, saj je njegova zbirateljska vrednost lahko večja od zgolj vrednosti teže zlata.
  • Pri nakitu z dragimi kamni, se zavedajte, da se ti pri cenitvi lahko poškodujejo.

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA