Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Naložbe
Naložbe
03. junij 2011

Potrošniki nam pošiljajo pritožbe o naložbenih produktih, iz katerih je pogosto razvidno, da slabo razumejo njihove lastnosti in da niso primerni za njihove potrebe in naložbene cilje.

Nedavna študija Evropske komisije je pokazala, da so za takšno stanje v precejšnji meri odgovorni tudi sami ponudniki. Namen študije je bil raziskati, kako ponudniki finančnih storitev svetujejo potrošnikom pri prodaji naložbenih produktov in ugotoviti, ali jim ponujajo primerne produkte. Tako so v okviru raziskave anonimni potrošniki obiskali ponudnike v vseh državah članicah EU, med njimi tudi 30 poslovalnic slovenskih bank - Abanke Vipa, Banke Celje, Banke Koper, Nove ljubljanske banke in Poštne banke Slovenije.

Rezultati raziskave so zaskrbljujoči. Finančne svetovalce v EU na splošno bolj zanima količina vloženega denarja kot pa potrebe potrošnikov, slabo pa tudi razlagajo lastnosti svojih naložbenih produktov. Slovenski svetovalci so precej pod evropskim povprečjem.

Nihče od bančnih uslužbencev ni v celoti upošteval smernic o določanju potrošnikovega naložbenega profila, ki so določene v zakonodaji, ki ureja prodajo naložbenih produktov. Predvsem pri obveznem preverjanju potrošnikovega finančnega znanja, izkušenj pri naložbah in njegove finančne situacije so se slovenski svetovalci v EU uvrstili na samo dno. Na vrh lestvice pa so se uvrstili pri visoki tveganosti naložb, ki so jih predlagali potrošnikom.

Le vsak peti svetovalec je potrošniku predlagal nakup produkta, ki je ustrezal njegovemu naložbenemu profilu. Raziskava ni potrdila pogoste trditve ponudnikov, da slovenski potrošniki zaradi pohlepa vlagajo v preveč tvegane naložbe. Pokazalo se je, da morajo ponudniki sami občutno izboljšati kvaliteto svojih storitev in da v Sloveniji potrebujemo strožji nadzor trga in neodvisno neprofitno finančno svetovanje.

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA