Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Naložbe

Strukturirani depozit, pravimo mu tudi "naložbeni depozit" ali "depozitna naložba", je vezana vloga za varčevanje, kako se obrestuje, pa je odvisno od gibanja vrednosti izbranega naložbenega instrumenta. To je lahko na primer borzni indeks, košarica delnic, ali pa vzajemni sklad.

Pogosto gre za dolgoročni produkt s trajanjem od pet do sedem let, skleniti pa ga je mogoče le v omejenem vpisnem obdobju, ki ga razpiše banka. V času trajanja depozita odstop od pogodbe praviloma ni mogoč.

Pri strukturiranem depozitu je vloženi znesek enako varen kot pri varčevanju, saj se šteje kot zajamčena vloga. Drugače pa je z obrestmi. Če je gibanje naložbe neugodno, banka sploh ne izplača obresti, ali pa je njihova višina le nekaj desetink odstotka. Kako realno pa je upanje, da bo obrestna mera višja kot pri klasičnih dolgoročnih depozitih, ki je bila v marcu po naših podatkih v povprečju dobre štiri odstotke? To je odvisno od uspešnosti naložbe, ki jo je banka izbrala kot podlago za izračun obrestne mere, in od deleža donosa teh naložb, ki se dejansko upošteva pri obrestovanju. Čeprav vlagatelju ni treba plačati neposrednih stroškov, garancija, da bo vloženi znesek izplačan, nikakor ni brezplačna. Četudi je obrestna mera odvisna od donosa perspektivnih trgov (npr. surovine, države v razvoju, delnice uspešnih podjetij), so visoke obrestne mere vse prej kot zagotovljene. V obrestno mero se namreč prenese le delež donosa naložbe, mehanizmi za to pa so pogosto precej zapleteni. 

Zavedati se morate, da je strukturirani depozit kompleksen produkt, ki je v primerjavi s klasičnimi depoziti in vzajemnimi skladi tudi precej nepregleden. Svetujemo vam, da si pred odločitvijo poskušate odgovoriti na naslednja vprašanja.

  • Vaš denar bo za nekaj let vezan v banki, zato dobro premislite, ali ga v tem času res ne boste potrebovali.
  • Strukturirani depoziti so bolj tvegani od navadnih. Ste pripravljeni tvegati, da bo obrestna mera po dolgih letih varčevanja praktično enaka nič?
  • Kakšne obresti si lahko obetate? Donos strukturiranega depozita je odvisen od naložbenih instrumentov, kot so borzni indeksi, delnice ali vzajemni skladi, zato morate razumeti, kako njihovo gibanje vpliva na višino obresti, ki vam jih bo banka izplačala. Bodite natančni, ker se lahko pasti skrivajo v podrobnostih.
  • Natančno preberite pogodbo in druge dokumente in če kaj ni jasno, prosite za pojasnilo. Ne sklepajte pogodb, ki vsebujejo določila, ki jih ne razumete! Ne zanašajte se na ustna zagotovila bančnega svetovalca!   
  • Kakšne so alternative? Če je za vas pomembno, da je donos naložbe zagotovljen, potem svetujemo, da ostanete zvesti klasičnemu depozitu. Če pa vas zanima večji donos, boste najbrž morali potrpeti dalj časa, saj so možnosti za uspeh večje pri dolgoročnejših naložbah (več kot 10 let). V takem primeru zaradi preglednosti in visoke likvidnosti priporočamo predvsem naložbo v vzajemne sklade.

Pozor!
Vsi strukturirani produkti niso del sistema jamstva za vloge v bankah, četudi ponudnik ponuja garancijo. Natančno preverite, kaj je vključeno v garancijo in kdo zanjo dejansko jamči.

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA