Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Naložbe
Naložbe
30. junij 2011

Ponudba različnih oblik varčevanja pri bankah vedno bolj postaja način za trženje vzajemnih skladov in drugih naložbenih produktov. Tovrstne ponudbe kombiniranih produktov so za banke dobičkonosne, saj si tako zagotovijo dolgoročno sodelovanje s potrošniki in provizije od upravljanja z naložbami. S potrošnikovega zornega kota pa zadeva ni tako enostavna. Za odločitev nikakor nista dovolj višja obrestna mera za depozit in morebitni popust pri vstopnih stroških naložbe, saj ima lahko prenagljena odločitev za potrošnika nepredvidljive posledice.

To še posebej velja za vse tiste, ki se v preteklosti niso odločali za naložbene produkte. Zato svetujemo, da najprej oblikujete svojo naložbeno strategijo, še preden začnete razmišljati o sprejemu konkretne ponudbe. Predvsem je pomembno, da natančno opredelite svoje naložbene cilje, premislite, kolikšno tveganje ste pripravljeni sprejeti in koliko ga dopušča vaš finančni položaj. Več o osnovnih lastnostih in primernosti različnih tipov naložbenih produktov lahko preberete v naši spletni brošuri Vodnik po osnovah naložb.

Šele potem, ko ste določili svoje cilje in izbrali primeren tip produkta, začnite primerjati med seboj konkretne ponudbe. Pri kombiniranih produktih se zavedajte predvsem naslednjih dejstev:

  • Še tako velik popust pri naložbi in stimulativna obrestna mera za nekajletni depozit ne moreta odtehtati škode, ki jo lahko povzroči nepremišljena naložba.
  • Varčevanje na dolgi rok je lahko manj donosno od naložbe, je pa precej varnejše. 
  • Bančni svetovalec, ki vas prepričuje, da se odločite za dolgoročno naložbo zgolj zaradi ugodnosti, je neprofesionalen in ni vreden vašega zaupanja. 
  • Pri kombiniranem produktu so praviloma na voljo le ponudnikovi vzajemni skladi, ne pa tisti, ki najbolje ustrezajo vašemu naložbenemu profilu. To velja tudi za različne oblike naložbenega zavarovanja. Najobširnejšo ponudbo skladov boste našli na spletnih mestih nekaterih posrednikov.
  • Nekatere banke v okviru kombiniranih ponujajo tudi zapletene strukturirane produkte. Bolje bo, da se zanje ne odločite, če nimate solidnega znanja o naložbah.
  • Nikoli ne sklenite pogodbe že na prvem pogovoru s svetovalcem. Vso dokumentacijo natančno proučite in poskusite vnaprej razčistiti vse nejasnosti. Po toči zvoniti je žal prepozno.

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA