Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Naložbe
Naložbe
19. oktober 2010

Potem, ko je mariborska NKBM tik pred koncem preteklega leta izdala obveznice in jih ponudila potrošnikom, se je pred kratkim za enako potezo odločila tudi ljubljanska NLB. Na kratko vam bomo predstavili, kaj morate upoštevati, preden se odločite za nakup bančnih obveznic.

Omenjeni obveznici sta sorazmerno varna naložba z vnaprej znanim donosom. Obrestna mera je pri obeh nekoliko višja od trenutne ponudbe dolgoročnih bančnih depozitov. Za razliko od depozita lahko obveznico kadarkoli prodate, če denar nujno potrebujete. Slabost obveznice v primerjavi z depozitom je, da so kuponi (obresti obveznice) obdavčeni, medtem ko obresti za bančne depozite do zneska 1.000 evrov niso. Upoštevati morate tudi stroške nakupa obveznice, odpiranja računa pri borznoposredniški hiši in po novem tudi ležarino.

Kaj je pravzaprav obveznica?
Obveznica je dolžniški vrednostni papir, s katerim se njen izdajatelj zaveže, da bo posojilojemalcu na dan zapadlosti plačal njen nominalni znesek (začetni vložek). Obveznice največkrat izdajajo države, pa tudi podjetja in banke. Obveznica se od delnice razlikuje v tem, da je vrednost delnice odvisna od uspešnosti poslovanja podjetja, za obveznico pa se že vnaprej ve, kakšen znesek bo izdajatelj plačal njenemu lastniku.

V zadnjih letih se je zanimanje za manj donosne obveznice zmanjšalo zaradi velike rasti cen delnic, vendar je finančna kriza ponovno opozorila vlagatelje na preveliko tveganje, ki so mu izpostavljeni, če imajo v svojem portfelju prevelik delež delnic. Opozoriti pa moramo, da tudi obveznice niso popolnoma imune na tveganje. Izdajatelj se lahko sreča z likvidnostnimi težavami in ne more plačati obresti oziroma glavnice. Pred nakupom obveznic je treba preveriti boniteto izdajatelja. Pri obveznicah s slabšo boniteto je sicer premija za tveganje višja, kar pomeni višje obresti. Najvarnejše so državne obveznice (npr. ameriške ali nemške), manj varne pa so podjetniške obveznice, ki so lahko tudi bolj kompleksne. Čeprav državne obveznice slovijo kot najvarnejše naložbe, lahko tudi države zaidejo v resne likvidnostne težave (na primer Grčija). Pri obveznicah je treba računati tudi na valutno tveganje, če so nominirane v drugi valuti.

Več o obveznicah in naložbenih strategijah si lahko preberete v naših brošurah: Naložbe za starostVodič po osnovah naložb, Investicijski skladi.

Za manjše vložke so primernejši obvezniški skladi
Za manjše naložbe v obveznice so primernejši obvezniški skladi Z njimi lahko investirate manjše denarne vložke, prej opisano tveganje pa dodatno razpršite med več različnih obveznic, obenem pa so lahko stroški pri manjših vložkih manjši kot pri nakupu posameznih obveznic. Obdavčitev dobička vaše naložbe v vzajemne sklade se za razliko od posameznih obveznic z leti zmanjšuje, po dvajsetih letih pa ni več obdavčen.

Kakšen delež sredstev je smiselno investirati v obveznice ali obvezniške sklade?
Obveznice so torej praviloma varnejša, a (dolgoročno) manj donosna naložba kot delnice. Večina vlagateljev pri sestavi svojega portfelja čim bolj razprši tveganje, zato so lahko obveznice primerna naložba, ki dodatno zmanjšajo tveganje. Kolikšen delež naložbenega portfelja naj obsegajo obveznice, je seveda odvisno od tega, koliko ste pripravljeni nagnjenosti k tvegati, vendar v povprečju velja, da naj delež obveznic znaša med 25 in 75 odstotki. Pri določitvi deleža je zelo pomembno, kdaj nameravate prodati svoje naložbe, saj si lahko, če gre za dolgoročne naložbe, privoščite nekaj več tveganja in je delež obveznic manjši.

Oglejmo si primer osebe, ki varčuje za šolanje svojih otrok, kar pomeni, da bo denar potrebovala točno čez 15 let. Tak vlagatelj ima lahko na začetku manjši delež obveznic, njihov delež pa se mora z leti povečevati. Zaradi mogočih nihanj vrednosti delnic bi se lahko zgodilo, da bi bilo gibanje cen delnice v trenutku, ko bi investitor potreboval denar, negativno in tako bi utrpel veliko kapitalsko izgubo. Da se to ne bi zgodilo, mora z leti povečevati delež obveznic v svojem portfelju, saj bodo ta sredstva varnejša pred nihanji. Na začetku naložbe bi lahko imel torej 25 odstotkov sredstev v obveznicah, drugo pa v delnicah. Proti koncu naložbe pa bi se morala deleža zamenjati, kot je razvidno iz tabele.

Struktura naložbene košarice

je_nakup_obveznic_varna_nalozba_graf_pricetek_varcevanja je_nakup_obveznic_varna_nalozba_graf_konec_varcevanja

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA