Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Naložbe
Naložbe
30. marec 2020

Na neprimeren oglas za Forex oziroma valutno trgovanje so opozorili na Združenju družb za upravljanje (ZDU), pred nepremišljenimi naložbami svari tudi Agencija za trg vrednostnih papirjev (ATVP).

Omenjeni oglas na spletnem potralu Siol.net po mnenju ZDU zlorablja strah potrošnikov, izkorišča njihovo pomanjkljivo znanje in izkušnje s področja finančnih trgov in gospodarstva ter jih s tem zavaja in v njih vzbuja velik občutek strahu in osebne stiske. Izhod iz slednje pa naj bi jim ponujal oglaševalec, ki jim v oglasnem sporočilu ponuja nekakšno »rešilno bilko pred utopitvijo«.

Opozorili so tudi, da je tovrstno oglaševanje v nasprotju s pozivom Oglaševalske zbornice, da naj bo oglaševanje v času kriznih razmer še posebej odgovorno in etično. Potrošniki so v stiski bolj dojemljivi za (nepreverjene) trditve in obljube, zaradi kriznih razmer pa so možnosti s strani pristojnih organov omejene.

Opozorilo prihaja tudi s strani ATVP, kjer so opazili oglase, ki kot alternativo negotovim razmeram na kapitalskih trgih, praviloma z obljubo visokih donosov, vlagateljem ponujajo posle valutnega trgovanja (valutne algoritme, promptno valutno trgovanje ipd.). A tovrstne naložbe so izredno tvegane, saj ne gre za finančne instrumente, urejene z zakonom o trgu finančnih instrumentov, trgovanje z njimi ni nadzorovano s strani ATVP, obljubljene donosnosti pa ne odražajo dejanskih realiziranih donosnosti. ATVP odsvetuje tovrstne naložbe in vlagateljem priporoča, da v primeru prejema tovrstnih ponudb ravnajo zelo previdno in upoštevajo vsebino tega sporočila.

ATVP vlagatelje ob tem opozarja na temeljna pravila vlaganja in sicer:

- poučite se o morebitnih tveganjih, povezanih z naložbo,
- preverite, ali je ima družba dovoljenje za opravljanje svoje dejavnosti,
- posebej bodite pazljivi pri obljubah visokih donosov (tj. več od 5-odstotnega donosa),
- bodite pazljivi pri programski opremi, ki samodejno ustvarja transakcije namesto vas,
- predvsem bodite previdni, ko se od vas zahtevajo podatki o vaši kreditni kartici.

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA