Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Naložbe
Naložbe
17. januar 2020

Konec lanskega leta je bil sprejet Zakon o postopku sodnega in izvensodnega varstva nekdanjih imetnikov kvalificiranih obveznosti bank (ZPSVIKOB). Oškodovanci bančnih izbrisov morajo v zakonsko določenih rokih vložiti zahtevke za pavšalna nadomestila in tožbe.

Oškodovani vlagatelji, katerih bruto dohodki v letu 2013 niso presegli 18.278,16 eurov, lahko na Banko Slovenije naslovijo zahtevke za izplačilo pavšalnega nadomestila. Časa imajo tri mesece od uveljavitve zakona, torej do 19.3.2020. Banka Slovenije bo v dveh mesecih od prejema popolnega zahtevka izdala odločbo. Pavšalno nadomestilo znaša 80 odstotkov vrednosti, ki jo je vlagatelj vplačal ob nakupu kvalificirane obveznosti in ne sme presegati 20.000 evrov za posamezni red. Pavšalno nadomestilo je izplačano le, če se vlagatelj odpove tožbenemu zahtevku. 

Za oškodovane vlagatelje z višjimi dohodki v letu 2013 in tiste, ki se tožbenemu zahtevku ne želijo odpovedati, bo sedemmesečni rok za vložitev tožbe začel teči ob objavi o vzpostavitvi virtualne podatkovne sobe, ki bo (ločeno za vsako banko, ki ji je bil izrečen izredni ukrep) vzpostavljena do sredine marca. Vstop v virtualno podatkovno sobo bo avtomatiziran in bo potekal z uporabo kvalificiranih digitalnih potrdil. Tožniki bodo upravičeni do povrnitve škode največ do višine vrednosti, po kateri so posamezno kvalificirano obveznost banke pridobili. 

Banka Slovenije je na svojem spletnem mestu objavila zakonsko določene dokumente v zvezi bančnimi izbrisi.

Obenem pa je Banka Slovenije vložila zahtevo za oceno ustavnosti Zakona o postopku sodnega varstva imetnikov kvalificiranih obveznosti bank. Čeprav pozdravljajo namero vlade, da zagotovi pravno varstvo imetnikov podrejenega dolga, po njihovem mnenju zakon krši "temeljna načela delovanja centralne banke, kot jih določata Ustava RS in tudi pravo EU. Zakon je sporen predvsem z vidika monetarnega financiranja in finančne neodvisnosti centralne banke, na kar so večkrat opozorile tudi mednarodne institucije", so zapisali pri Banki Slovenije.

 

 

 

 

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA