Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Krediti, prost dostop
Krediti, prost dostop
04. november 2019

Podpiramo sprejete ukrepe Banke Slovenije na področju kreditiranja prebivalstva, ki omejujejo naraščujoče zadolževanje prebivalstva. Pri sedemletnem potrošniškem posojilu v višini 10.000 € bi v primerjavi z desetletnim potrošnik plačeval mesečno 35 € več, banka pa bi izgubila približno 1000 € prihodka.

Uveljavljena pravila, ki jih je sprejela Banka Slovenije, samo povzemajo načela evropskih smernic o odgovornem kreditiranju, ki bi jih banke morale upoštevati pri dodeljevanju posojil, pa jih že nekaj let očitno niso ali pa ne v zadostni meri.

Odgovorno kreditiranje namreč vključuje tudi oceno kreditne sposobnosti in sicer na način, ki potrošniku preprečuje čezmerno zadolževanje. Na tak način posojilojemalcem kljub kreditu ostane na razpolago dovolj finančne rezerve za življenjske stroške. Obvladovanje dolga je pomemben del finančne blaginje in podobno kot varčevanje, ljudem zagotavlja stabilnost in nadzor, s čimer koristijo sebi in svoji družini.

Banka Slovenije z ukrepi ne posega v kreditne kartice in limite na osebnih računih, ki potrošnike z nizkimi dohodki dodatno porivajo čez rob še znosnega zadolževanja, prav tako ukrepi ne veljajo za nebančne ponudnike (npr. ponudniki lizing poslov), ki izvajajo dejavnosti potrošniškega kreditiranja.

Mar res banke skrbi za ranljive skupine potrošnikov?
Še vedno nerazrešena afera s CHF, kjer kreditojemalci niso od bank zahtevali, da jim dajo posojila v tuji valuti, ob spremembi tečaja pa so banke vso odgovornost prevalile na potrošnike kaže,  kaj se lahko zgodi,  če že manjša sprememba obrestne mere pahne potrošnika v nezmožnost vračanja posojila. Takšna praksa bank je neodgovorna in slaba usluga kreditojemalcem. Banke se otepajo vsakršne odgovornosti, saj so doslej svoje napake uspešno prenesle na kreditojemalce in davkoplačevalce.

Oglaševanje preko spleta v zadnjih nekaj mesecih je potrošnike napeljevalo na zadolževanje brez razmisleka in z odplačilno dobo 10 in več let, ki je lahko bistveno presegla življenjsko dobo dobrine, ki so jo kreditodajalci kupili na kredit.

Za ekonomsko ranljive skupine potrošnikov bi na nacionalni ravni potrebovali socialne ukrepe in strategije, ki bi jim olajšali razreševanje stanovanjske problematike (neprofitne in socialne najemnine), saj gre za osnovne pravice potrošnikov, kot je pravica do dostopa do osnovnih dobrin, kar vključuje pravico do dostojnega prebivališča. Podaljševanje odplačilne dobe za potrošniške kredite, kar zdaj ponujajo banke, samo povečuje stroške zadolževanja in potencialna tveganja že ob manjših spremembah obrestne mere, saj se obresti plačujejo dlje, banke in hranilnice pa za daljši potrošniški kredit zaračunajo praviloma tudi višjo obrestno mero.

Čeprav bodo potrošniki po novem lahko najemali potrošniške kredite s krajšo ročnostjo, je ta vpliv za njih manjši, kot se morda zdi na prvi pogled. Večji vpliv bo imela omejitev ročnosti na dobičkonosnost bank, kar je razvidno iz poenostavljene primerjave med 7 in 10 letnim kreditom (obrestna mera 6%) – pri sedemletnem potrošniškem posojilu v višini 10.000 € bi v primerjavi z desetletnim potrošnik plačeval mesečno 35 € več, banka pa bi izgubila približno 1000 € prihodka.

Povečano zadolževanje je še posebej problematično za ekonomsko najbolj ranljive potrošnike, tiste, ki si najmanj lahko privoščijo kakršne koli dolgove. Med njimi je velika večina upokojencev, ki si zaradi nizkih pokojnin kredita ne morejo privoščiti oz. jim ga banke zaradi starostnih omejitev že sedaj ne odobrijo. Vsi ponudniki bi morali svojim komitentom jasno predstaviti in pojasniti svoja merila odgovornega kreditiranja, jim pomagati razumeti kaj predstavlja sprejemljiv dolg, ter jih podučiti kako upravljati z dolgom. Na tak način bi prispevali k večji stopnji osveščenosti potrošnikov pri oblikovanju svojega finančnega proračuna ob zadolževanju.

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA