Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Krediti, prost dostop
Krediti, prost dostop
09. oktober 2019

Pri posojilni kartici vsak mesec odplačate določen odstotek izkoriščenega limita, na preostali del pa plačate obresti. Obrestne mere so visoke, med 6 in 8 odstotkov, kar posojilne kartice uvršča med najdražje oblike bančnih kreditov.

Ponudba posojilnik kartic je manjša kot pred nekaj leti - danes jih ponujajo le še pri NLB, Sberbank, SKB in UniCredit banki. Banke jih tržijo tudi pod imeni "kreditna kartica", "revolving", "revolving kredit", "nakupovanje na kredit"... Revolving označuje obračanje plačila dela dolga - ob podpisu pogodbe se z banko dogovorite, kakšen delež izkoriščenega (odobrenega) limita boste poravnali na določen dan v mesecu. Ta delež lahko znaša med 5 in 100 odstotki - če plačate celoten dolg, vam banka ne sme zaračunati obresti.

Manjši bodo deleži, ki jih boste mesečno odplačevali, dlje boste potrebovali za odplačilo in več obresti boste plačali. Manjši deleži torej pomenijo dražji kredit. Dolg, ki ga odplačate, sprosti prej porabljeni limit, ki ga lahko ponovno porabite - prav to pa lahko vodi v izgubo nadzora nad porabo in visoke stroške odplačevanja. Posojilne kartice veljajo za najtežje primerljive in najmanj pregledne med vsemi oblikami kreditov, predvsem zaradi različnih načinov odplačevanja dolga. Poleg obresti boste morali pri večini bank plačati tudi zavarovanje odobrenega zneska limita. 

Posojilna kartica je le ena od oblik kredita, ki vam resda olajša plačila na prodajnih mestih, a predstavlja eno najdražjih izposoj denarja pri bankah, zato se ji skušajte izogniti in denar rajši privarčujte, ali pa izberite kredit z nižjimi stroški in bolj transparentnim načinom odplačevanja. 

 
je dolg lahko darilo logoJavno službo Obveščanja in izobraževanja potrošnikov sofinancira Ministrstvo RS za gospodarski razvoj in tehnologijo.

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA