Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Krediti, prost dostop
Krediti, prost dostop
29. maj 2019

Zavarovanje pri zavarovalnici je pri nas še vedno precej pogosta oblika zavarovanja bančnih produktov. Pri večini bank je mogoče s tem zavarovanjem skleniti izredno prekoračitev sredstev na osebnem računu, potrošniški kredit, nekatere banke pa imajo v svoji ponudbi to možnost zavarovanja tudi za stanovanjske kredite, vendar za omejene vrednosti in ročnosti.

Osnove kreditnega zavarovanja
Ta oblika zavarovanja je neposredno povezana s posameznim kreditom, banke pa imajo v ta namen z zavarovalnicami sklenjene posebne pogodbe. Načeloma velja, da je kredit lahko odobren takrat, ko so izpolnjeni vsi pogoji, ki jih skupaj z banko določi zavarovalnica, ki zavaruje kredit.

Kreditojemalec plača zavarovalno premijo, njena višina je odvisna od banke in zavarovalnice, s katero ima banka sklenjeno pogodbo. Pri izračunu se upošteva več parametrov: vrsta kredita in namen, znesek, doba odplačevanja, obstoječe sodelovanje kreditojemalca z banko, vrsta in status njegove zaposlitve ipd.

Koga pravzaprav zavaruje ta oblika zavarovanja?
Mnogi so zmotno prepričani, da je ta oblika zavarovanja kredita namenjena kreditojemalcu v primeru, da kredita ne bo mogel odplačati, in da v primeru težav z odplačevanjem tega ne bo treba odplačati. V primeru težav z odplačevanjem bo preostali dolg banki res odplačala zavarovalnica, vendar bo zavarovalnica pozneje terjala kreditojemalca. Zavarovanje kredita pri zavarovalnici je namreč namenjeno izključno zaščiti banke, če kreditojemalec ne bi bil sposoben odplačevati mesečnih obveznosti, medtem ko je na primer življenjsko zavarovanje namenjeno zagotavljanju večje varnosti potrošnika in njegovih bližnjih in se lahko sklene v kombinaciji z najemom kredita pri banki ali pa kot posamičen produkt pri banki ali zavarovalnici. Gre za popolnoma različni obliki zavarovanja, ki ju ne gre enačiti.

Z zavarovanjem kredita pri zavarovalnici ne zavarujemo sebe – pred morebitnimi neplačili je zaščitena banka, čeprav stroške zavarovanja krije kreditojemalec.

Kaj se zgodi, če kredita nisem sposoben vračati?
Če kreditojemalec ne zmore poravnavati mesečnih obveznosti iz pogodbe o kreditu, banka po določenem času pošlje zahtevek za plačilo zavarovalnici in s tem unovči zavarovanje. Preostali dolg se v tem primeru prenese na zavarovalnico, ta pa banki poplača neodplačane obveznosti kreditojemalca. Ob tem banka prenese na zavarovalnico pravice, ki jih ima do dolžnika iz naslova pogodbe o kreditu, zavarovalnica pa dolgovani znesek terja od kreditojemalca.

bs

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA