Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Krediti
Krediti
28. februar 2019

V zadnjem letu so fiksno obrestno mero za stanovanjski kredit z dobo odplačila 20 let dvignile štiri od sedmih bank, ki imajo ta produkt v ponudbi. Ostalih osem bank in hranilnic fiksno obrestno mero ponuja le za krajša obdobja.

Le sedem od petnajstih bank za stanovanjski hipotekarni kredit za dobo 20 let ponuja fiksno obrestno mero, še manj je ponudbe za daljša obdobja. Fiksna obrestna mera je v primerjavi s spremenljivo, ki je vezana na spreminjajoči se Euribor bolj varna, saj so obroki ves čas odplačevanja enaki. Predvsem za daljša obdobja zato svetujemo izbiro fiksne obrestne mere, ki je v izhodišču običajno res dražja, a to velja le ob predpostavki, da se Euribor ne bo spreminjal ves čas odplačevanja kredita. Kar pa je za odbobje 20 let praktično nemogoče.

Ponudba stanovanjskih kreditov s fiksno obrestno mero

Obdobje vračila   Banka / Hranilnica
 10 let  Abanka, BKS, Delavska hranilnica, DBS, Primorska hranilnica Vipava, Sberbank
15 let   Lon
20 let  Gorenjska banka, NKBM, Sparkasse 
25 let SKB
30 let Intesa Sanpaolo, NLB, UniCredit 

V spletnem primerjalniku stanovanjskih kreditov so zbrani sveži podatki za kredit v višini 80.000 evrov, ki ga komitent banke odplačuje 20 let, kredit je zavarovan s hipoteko. V zadnjem letu so fiksne obrestne mere dvignili pri NLB, UniCredit banki, SKB in NKBM, največ pri slednji in sicer za 0,65 odstotne točke (iz 3,65 % na 4,30 %). V povprečju je danes preplačilo takega kredita za skoraj 1800 evrov dražje kot pred letom dni.

Najugodnejša je trenutno Gorenjska banka, kjer bi kredit preplačali za 28.927 evrov, najmanj ugodna pa NLB s preplačilom v višini 40.190 evrov - razlika dobrih 11 tisoč evrov dokazuje, da se primerjava še kako izplača. Če razmišljate o najemu stanovanjskega kredita, nikakor zanj ne zaprosite le v svoji banki - obiščite vsaj pet bank in se z njimi pogajajte. Prostor za boljše ponudbe imajo verjetno vse, saj so obrestne mere v pogodbah precej nižje od tistih v njihovih uradnih cenikih.

Pri ponudbah s spremenljivo obrestno mero je trenutno najbolj ugodna Delavska hranilnica, kjer kredit ob (nerealni) predpostavki enakih mesečnih obrokov ves čas odplačevanja preplačate za 16.532 evrov, najmanj ugodna pa Intesa Sanpaolo s preplačilom 22.552 evrov. V primerjavi z lanskim letom večjih spememb obrestnih pribitkov nismo zaznali, tudi Euribor je še vedno negativen. Ali banke upoštevajo negativne vrednosti Euriborja, ki za kreditojemalce pomenijo nižje obroke, lahko preberete v članku Ko manj kot nič postane - nič.

 

 

 

Sveže e-novice ZPS, vsak teden

Naročite se na naše tedenske e-novice. Sproti spremljajte aktualne teste, koristne potrošniške nasvete in druge novosti. Od prejema e-novic se lahko kadarkoli odjavite.

Umik in odpoklic izdelkov

Več