Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Krediti, prost dostop
Krediti, prost dostop
15. november 2018

Zaradi visoke rasti potrošniških kreditov - tudi tistih daljših ročnosti, ki pogosto presegajo življenjsko dobo potrošnih dobrin - je Banka Slovenije priporočila za področje stanovanjskih kreditov razširila na potrošniške kredite. 

S ciljem preprečevanja rahljanja kreditnih standardov in izboljšanja odpornosti bank na Banki Slovenije podajajo naslednja priporočila:

  • razmerje med letnim servisiranjem celotnega dolga in letnim neto prihodkom posameznika naj ne preseže 50 % za osebe z mesečnim dohodkom do 1700 evrov oziroma 67 % za tiste z mesečnim dohodkom nad 1700 evri
  • ročnost novih potrošniških posojil naj ne presega 120 mesecev
  • najvišja vrednost razmerja med zneskom stanovanjskega posojila in vrednostjo nepremičnine naj bo 80 odstotkov.

Opozarjajo, da morajo banke še vedno same oceniti kreditno spodobnost kreditojemalca in so odgovorne za prevzemanje tveganj, ki izhajajo iz novo odobrenih posojil.

Trenutna gospodarska klima je sicer ugodna, tveganja na trgu potrošniških posojil so trenutno zmerna in obvladljiva. A dolge ročnosti kreditov pomenijo, da bodo ti ostali v bančnih bilancah tudi v primeru obrata gospodarskega cikla, to pa lahko hitro vodi v neplačila mesečnih obrokov. 

Poglejte tudi Pet korakov pred najemom kredita

K najemu kredita pristopite trezno, ne odločajte se prehitro in za previsoke zneske, ki jih omogočajo krediti daljših ročnosti. Posebna previdnost velja pri kreditih s spremenljivo obrestno mero vezano na Euribor. Trenutno je njegova vrednost negativna, a verjetno ne bo več dolgo, saj je dvig napovedan za prihodnje leto - kolikšen bo in kaj bo sledilo, trenutno ne ve nihče. Pri kreditih daljših ročnosti bo v primeru povišanja Euriborja narasel tudi vaš mesečni obrok in bo tak lahko ostal dlje časa. Boste zmogli mesečna plačila? Tudi v primeru nižjih dohodkov?

Tisti, ki razmišljate o kreditu za nakup nepremičnine upoštevajte tudi, da so cene trenutno zelo visoke in lahko v prihodnosti padejo. To pa pomeni, da prodaja v primeru nezmožnosti plačila kreditnih obrokov morda ne bi pokrila niti preostanka kredita - izgubite lahko nepremičnino in ostanete dolžnik banke.

 Preden se odločite za najem kredita, premislite, ali je nakup nujen ter primerjajte ponudbo. V pomoč so vam ZPS primerjalniki:

- Primerjalnik potrošniških kreditov

- Primerjalnik stanovanjskih kreditov

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA