Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Krediti, prost dostop
Krediti, prost dostop
02. oktober 2018

Vedno znova ugotavljamo, da se primerjava ponudbe izplača - še posebej, ko so v igri večji zneski, kar nedvomno velja za nakup nepremičnine. Prihranki so mogoči na več ravneh: pri izbiri stanovanja ali hiše, pa tudi pri financiranju nakupa, ki je za večino neizogibno. Pri več deset ali sto tisoč evrov težkih kreditih, ki jih odplačujemo tudi do 30 let, si odločitve za kredit brez primerjave ponudnikov ne morete privoščiti.

Pregled ponudbe stanovanjskih hipotekarnih kreditov v višini 80.000 evrov in z dobo odplačila 20 let je pokazal, da so razlike med najmanj in najbolj ugodnim ponudnikom okrog 10.000 evrov, tako pri fiksni kot spremenljivi obrestni meri. Trenutno je najugodnejši stanovanjski kredit Deželne banke Slovenija, kjer preplačilo znaša 27.976 evrov v primeru fiksne obrestne mere in 13.895 evrov pri spremenljivi. A pozor, prvi znesek je dokončen, drugi pa bo zagotovo višji, saj se bo trenutno negativna vrednost Euriborja v naslednjih 20 letih nedvomno dvignila, kar bo pomenilo višje mesečne obroke in višji končni znesek kredita. Če je le mogoče, pri dolgoročnih kreditih izberite fiksno obrestno mero in se izognite tveganju povišanja mesečnih obrokov.

 Primerjavo ponudbe stanovanjskih kreditov si oglejte v primerjalniku.

Obrestnih mer v zadnjem letu banke in hranilnice niso bistveno spreminjale. Pri zgoraj navedenem kreditu povprečna fiksna obrestna mera znaša 3,38 odstotka, povprečen pribitek pri sestavljeni obrestni meri vezani na Euribor pa 2,2 odstotne točke. Sedmim bankam, ki ponujajo 20 letne stanovanjske kredite s fiksno obrestno mero se je letos pridružila še DBS – njihova akcijska ponudba je trenutno najugodnejša med vsemi.

 Kako banke in hranilnice opozarjajo na tveganja povezana z Euriborjem? 

Spremenljiva obrestna mera vezana na Euribor za kreditodajalce pomeni dodatno tveganje – ob dvigu Euriborja se zviša tudi mesečni obrok – lahko tudi do višine, ki je za posameznika ali družino nevzdržna. Oglasna sporočila v zvezi s kreditom s spremenljivo obrestno mero morajo vključevati opozorilo, da se v primeru dviga obrestne mere skupni znesek, ki ga mora plačati potrošnik, lahko občutno poveča. Kako pa banke na to pomembno in nevarno tveganje opozarjajo na svojih spletnih mestih? Navajamo eno od pojasnil o spremenljivi obrestni meri, ki po našem mnenju ni ustrezno:

»Spremenljiva obrestna mera vam omogoča prilagajanje mesečnih obveznosti glede na gibanje referenčnih obrestnih mer Euribor.« 

Napovedujemo pregled opozoril in pojasnil spremenljive obrestne mere vseh bank in hranilnic in jih pozivamo k razumljivemu in korektnemu komuniciranju z uporabniki.

Morda lahko o lastnem domu začnejo sanjati tudi tisti, ki zaradi prekarne zaposlitve sedaj ne morejo dobiti stanovanjskega kredita. Koalicijski sporazum nove vlade se je namreč dotaknil tudi reševanja stanovanjske problematike mladih in predvidel možnost poroštva države za stanovanjske kredite pri državljanih, ki prvič rešujejo svoje stanovanjsko vprašanje in imajo dohodek, vendar je vezan na prekarno delo. Ali se bo namera tudi uresničila, bo jasno v prihodnjih mesecih in letih.

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA