Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Krediti, prost dostop
Krediti, prost dostop
31. julij 2018

Izposoja denarja za počitnice ni priporočljiva, a če se zanjo vseeno odločite, primerjajte ponudbo in upoštvajte naše nasvete.

Posodobili smo primerjalnik potrošniških gotovinskih kreditov, kjer zbiramo ponudbe bank in hranilnic za kredit v višini 3000 evrov za dobo enega leta ter kredit v višini 7000 evrov za dobo štirih let. Večjih sprememb v zadnjih mesecih ni bilo, obrestne mere so za nekaj desetink odstotne točke dvignili le pri UniCredit banki, ki kljub temu ostaja med ugodnejšimi ponudniki.

Pri kreditu za 3000 evrov za dobo enega leta spremenljivo obrestno mero ponujajo le štiri banke, fiksno pa skoraj vse. Najugodnejša pri slednji je ponudba UniCredit banke (kredit je brez zavarovanja), preplačilo pa znaša 108 evrov. Sledita ji Delavska hranilnica in Nova KBM, najmanj ugodna je trenutno Banka Sparkasse z 202 evri preplačila, predvsem na račun visokih stroškov odobritve (120 evrov). Razlika med stroški pri najmanj in najbolj ugodni ponudbi tako znaša skoraj 100 evrov oziroma več kot 100 odstotkov.

Kredit v višini 7000 evrov, ki ga odplačujemo štiri leta, nosi v primeru spremenljive obrestne mere nekoliko večje tveganje - daljša doba pomeni večjo verjetnost dviga Euriborja in s tem vašega mesečnega obroka ter posledično skupnih stroškov kredita. To, in pa majhne razlike v stroških med ponudbami s spremenljivo in fiksno obrestno mero, govorijo v prid slednje. Najbolj ugodna je ponudba Banke Sparkasse, kjer preplačilo znaša 962 evrov, manj kot tisočaka je potrebno (pre)plačati še pri Delavski hranilnici in UniCredit banki. Najmanj ugodna je ponudba Addiko banke, kjer kredit preplačate za 1276 evrov, kar je v primerjavi z najbolj ugodno Banko Sparkasse 300 evrov dražje.

 Pred odločitvijo za podpis kreditne pogodbe: 

  • pridobite ponudbe vsaj treh bank in hranilnic.
  • Kredite enakih zneskov in ročnosti primerjajte po "Skupnem znesku, ki ga plača potrošnik" in efektivni obrestni meri (EOM).
  • Obrok naj ne bo previsok, da  a tudi ne prenizek – daljše odplačevanje pomeni večje stroške.
  • Skušajte se izogniti izposojanju denarja za počitnice in tekočo porabo.
  • S kreditom ne čakajte na zadnji trenutek – hitri krediti, ki jih banke in hranilnice odobrijo v krajšem času, so običajno manj ugodni.

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA