Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Krediti, prost dostop
Krediti, prost dostop
22. maj 2018

Čeprav so obrestne mere za potrošniške kredite še vedno nizke, smo pri zadnjem pregledu ponudbe zabeležili zvišanja pri petih bankah in hranilnicah: Delavski hranilnici, NKBM, NLB, SKB in UniCredit banki. Vse ostale zaenkrat držijo lanskoletne obrestne mere.

V primerjalniku potrošniških kreditov si na enem mestu lahko ogledate ponudbo vseh petnajstih bank in hranilnic za dva modelna kredita: prvega v višini 3000 evrov, ki ga odplačate v enem letu ter drugega za 7000 evrov, ki ga odplačate v štirih letih. Ker pa obresti nikakor niso edini strošek pri najemu kredita, primerjajte ponudbo po efektivni obrestni meri (EOM) ali »skupnih stroških, ki jih mora plačati potrošnik«. S tovrstno primerjavo boste ugotovili, da so stroški kredita za 3000 evrov pri trenutno najmanj ugodni banki (Banka Sparkasse) dvakrat višji kot pri najbolj ugodni (UniCredit banka), razlika med njima pa je 100 evrov.

Pri kreditu z dobo odplačevanja štiri leta lahko izbirate med fiksno in spremenljivo obrestno mero, a je prva bolj smiselna iz več razlogov:  1) je bolj varna, saj se v času odplačevanja kredita ne bo spremenila – nespremenjen bo ostal tudi vaš mesečni obrok, 2) ni manj ugodna od spremenljive.

Razpon stroškov pri ponudbah s fiksno obrestno mero, 7000 evrov, 4 leta

936 evrov – 1.272 evrov

Razpon stroškov pri ponudbah s spremenljivo obrestno mero, 7000 evrov, 4 leta
839 evrov – 1.225 evrov

Če ste pripravljeni zamenjati banko ali hranilnico, lahko dobite kredit s fiksno obrestno mero, ki je ugodnejši od tistega s spremenljivo obrestno mero pri konkurenčnem ponudniku.

Pri kreditu za 7.000 evrov s fiksno obrestno mero je razlika med najmanj ugodno (Addiko Bank) in najbolj ugodno ponudbo (UniCredit banka) 336 evrov, pri kreditih s spremenljivo obrestno mero pa 386 evrov - najmanj ugodna je Addiko Bank, najbolj pa Gorenjska banka. Pozorni bodite na dodatne produkte, ki jih banke ponujajo skupaj s kreditom, saj ti prinašajo dodatne stroške. Nekatere ponudbe so brez zavarovanja kredita, ki vam ga banka kljub temu lahko zaračuna, kar bo ponudbo podražilo.

Glede na zaznana povišanja obrestnih mer pri kreditih, pričakujemo, da bodo banke in hranilnice začele višati tudi mizerne obrestne mere za varčevanja. Koliko lahko trenutno zaslužite z vezavo denarja, preberite tukaj

Svetujemo posebno previdnost pri sklepanju kreditov po spletu – odločitev za kredit naj ne bo »hitra« temveč premišljena in utemeljena.

Poglejte tudi: 5 korakov pred najemom kredita

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA