Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Krediti, prost dostop
Krediti, prost dostop
06. januar 2017

Kakšne izkušnje imajo mladi s kreditom? Ga sploh lahko dobijo? Kako dobro razumejo finančni jezik? Odgovore smo lani novembra skušali dobiti neposredno od mladih v starosti do 30 let s pomočjo spletne ankete v okviru projekta VemVeč. Objavljamo nekaj ugotovitev, več o tej, pa tudi o naši prvi anketi VemVeč, v kateri smo o izkušnjah s krediti spraševali vse starostne skupine, lahko poiščete na spletnem mestu vemveč.si.

Med mladimi je kredit manj pogost
Od 187 mladih, ki so izpolnili spletni vprašalnik, jih je imelo osebno izkušnjo s kreditom 31 odstotkov.

Tri četrtine mladih ima kreditno kartico in polovica jo redno uporablja. Manj pogosto mladi uporabijo limit, ki ga ima 44 odstotkov vprašanih, redno ga uporablja 15 odstotkov.

favicon Krediti: primerjajte ponudbo bank

Mladi si izposojajo denar za večje nakupe, nekateri tudi za šolanje
Skoraj polovica je kredit najela za nakup lastnega doma, 36 odstotkov za nakup avtomobila in 17 odstotkov za stanovanjsko opremo. Kaj pa šola? Se mladi odločijo za kredit, da bi si omogočili šolanje? Da, 14 odstotkov vprašanih je najelo kredit za ta namen. Odstotek sicer ni velik (prav toliko vprašanih je kredit najelo za nakup zabavne elektronike), a so zanje šolnine in krediti nekaj, česar še pred kratkim nismo poznali.

Znanje in izkušnje
Kako se pripravimo na najem kredita, pomembno vpliva na oceno izkušnje o kreditu. 70 odstotkov mladih se je zaneslo na nasvet bančnega uslužbenca, polovica jih je informacije iskala tudi na spletu, 40 odstotkov se je pogovorilo s starši. Ponudbo pri drugih bankah je preverila dobra polovica sodelujočih (v naši prvi anketi sta to potrdili dve tretjini vprašanih vseh starosti).

"Pozitivna izkušnja, vendar je bilo v to vloženo veliko časa, raziskovanja, računanja ... z moje strani."
"Enako bi ravnala, preverila pri vseh bankah."

Ali poznate pravilen odgovor? 
Mladim smo zastavili vprašanje: "Koliko obresti bi plačal banki, če bi ti ta odobrila 1.000 evrov kredita po 5-odstotni letni obrestni meri?"

Večji del sodelujočih v anketi je svojo izkušnjo s kreditom označil kot pozitivno: nekateri so pohvalili bančne uslužbence, ažurnost postopka, ali napisali, da bi ponovno ravnali enako. Za drugi del vprašanih je bil najem kredit neprijetna izkušnja: nekateri so se zaradi odnosa bank počutili ponižane, imeli so občutek, da jih banke zaradi njihovih manjših prihodkov ne obravnavajo korektno ali pa obžalujejo, da so vzeli kredit.

"Izkušnja je sicer pozitivna, vendar bi preveril, kakšna je obrestna mera tudi pri drugih bankah in bi se z njimi pogajal."
"Izkušnja ni bila pozitivna, ker so se znova in znova pojavljale dodatne zahteve in pogoji."

Petina ni mogla dobiti kredita
69 odstotkov mladih (še) ni vzelo kredita. Kot najpogostejši razlog so navedli, da ga niso potrebovali. Nekoliko manj jih kredita noče, petina pa ga ni mogla dobiti. V anketi, namenjeni vsem starostnim skupinam, je le desetina odgovorila, da jim banka ni odobrila kredita.

"Zakaj za nas mlade družine ni na voljo kakšna boljša rešitev pri najemu kredita?"
"Težave vidim predvsem v rigidnosti sistema: zaposlen moraš biti za nedoločen čas ali pa vsaj pol leta, preden lahko vzameš kredit."

Vsi mladi, za katere so kredit vzeli starši ali nekdo drug, ga v celoti odplačujejo sami.

MGRT 2Prispevk je rezultat aktivnosti, ki jih Zveza potrošnikov Slovenije izvaja v okviru javne službe "Obveščanja in izobraževanja potrošnikov", ki jo sofinancira Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo. Več koristnih informacij najdete na www.vemveč.si.

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA