Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Krediti, prost dostop
Krediti, prost dostop
18. junij 2015

Redni pregled ponudbe stanovanjskih kreditov, ki smo ga pripravili pri ZPS, je pokazal, da so banke občutno izboljšale svojo ponudbo. Pocenili so se tako krediti s spremenljivo kakor tudi s fiksno obrestno mero, kar kaže na oživitev konkurence med bankami po dolgih letih mrtvila.

Primerjava s ponudbo v maju 2014 je pokazala, da se je povprečna efektivna obrestna mera EOM stanovanjskega kredita v znesku 80.000 evrov, ki ga potrošnik odplača v 20 letih, znižala za 0,8 odstotne točke. To pomeni 7.600 evrski prihranek pri stroških. Razlog za pocenitev je predvsem znižanje fiksnega pribitka, ki ga obračunajo banke. Pri ZPS ugotavljamo, da so razlike med bankami vedno občutnejše, saj je med najdražjo in najugodnejšo banko mogoč 13.000 evrski prihranek. Trenutno najugodnejše kredite oglašujejo Hypo banka, Delavska hranilnica in NKBM.

favicon  Preverite razlike med ponudbami stanovanjskih kreditov v primerjalniku kreditov na naši spletni strani.

Še bolj razveseljiva pa je novica, da so banke končno začele ceniti tudi kredite s fiksno obrestno mero, ki so veliko primernejši za potrošnike, in tako začele kazati več posluha za potrebe svojih strank. Z najemom kredita s fiksno obrestno mero je potrošnik namreč zavarovan pred nihanji obrestne mere. Za razliko od bolj razvitih članic EU stanovanjske kredite s fiksno obrestno mero še vedno ponuja le šest slovenskih bank, so pa te v preteklem letu izboljšale svojo ponudbo za dobri dve odstotni točki. To pomeni skoraj razpolovitev stroškov reprezentativnega kredita iz astronomskih 59.500 evrov na bolj sprejemljivih 37.300 evrov. Najugodnejše kredite z nespremenljivo obrestno mero ponujajo pri Unicredit in SKB banki.

 

bs

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA