Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Krediti, prost dostop
Krediti, prost dostop
03. april 2015

Redni pregled ponudbe potrošniških kreditov, ki smo ga za vas pripravili pri ZPS, je pokazal, da so banke izboljšale svojo ponudbo.

Tako je kredit v znesku 3.000 evrov z nespremenljivo obrestno mero, ki ga odplačate v enem letu, zdaj ugodnejši kar pri desetih bankah. Najbolj ugodnega boste glede na na bančnih spletnih spletnih straneh objavljene podatke našli pri Deželni banka Slovenije, Delavski hranilnici in Gorenjski banki.

Ugodnejši so postali tudi dolgoročnejši krediti, saj jih je pocenilo 8 bank. V primerjavi s ponudbo novembra lani se je kredit v znesku 7.000 evrov, ki ga odplačujete štiri leta, pocenil za dobro polovico odstotne točke. To pomeni, da prihranek med najboljšo in najslabšo ponudbo znaša skoraj 400 evrov, pri čemer so najboljše ponudbe objavile Delavska hranilnica, NLB in SKB banka. Še ugodnejši so v tem trenutku krediti s spremenljivo obrestno mero, kjer pa se kreditni obrok lahko poviša v primeru, da bo v času odplačevanja kredita narasla referenčna obrestna mera Euribor.

Več o trenutni bančni ponudbi lahko preberete v našem primerjalniku potrošniških kreditov.

Glede na to, da smo v obdobju izredno nizkih tržnih obrestnih mer, pa so krediti pri naših bankah nerazumljivo dragi, še posebej glede na to, da so banke v preteklih letih drastično znižale obrestne mere varčevanj. Če je povprečna EOM enoletnega potrošniškega kredita v času visokih tržnih obrestnih mer marca 2008 znašala le dober odstotek več kot danes, je bila povprečna obrestna mera za depozite do enega leta takrat za dobre 3 odstotke višja kot danes. To pomeni, da potrošniki bankam danes plačujejo kar za polovico višjo maržo kot pred začetkom finančne krize.

Tako kot pri drugih bančnih produktih velja enako tudi za kredite: bolj pošteno ponudbo si lahko obetamo le, če bomo banke med seboj primerjali in v primeru možnih prihrankov odšli drugam. Če potrebujemo kredit in zanj ne želimo plačati preveč, se vsekakor splača razmisliti o zamenjavi banke.          

bs

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA