Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Krediti, prost dostop
Krediti, prost dostop
12. januar 2015

Zbrali smo podatke o obrestnih merah za kredite v znesku 3.000€, 7.000€ in 80.000€. Primerjava ponudbe pa je zelo koristna, saj lahko pri stanovanjskem kreditu prihranite več tisoč evrov.

Stanovanjski krediti
V tabeli 2 si lahko ogledate pregled ponudbe stanovanjskih kreditov. Čeprav so se stanovanjski krediti v preteklem letu nekoliko pocenili, so še vedno dragi. To še posebej velja za kredite s spremenljivo obrestno mero, vezano na referenčno obrestno mero Euribor. Ta je trenutno rekordno nizka, zato se lahko takšen kredit v prihodnosti občutno podraži. Primerjava ponudbe pa je zelo koristna, saj lahko prihranite več tisoč evrov. Za najem kredita 80.000 evrov in z dobo odplačila 20 let boste pri različnih bankah odplačevali dokaj različne mesečne obroke - med približno 440 in 620 evri.

2014kreit80

Potrošniški krediti
Tudi potrošniški krediti so nekoliko cenejši, kot so bili lani, vendar so še vedno dokaj dragi, še posebej, če pomislimo na nizke obrestne mere, ki jih banke ponujajo potrošnikom za varčevanje. Razlog, da so stroški kreditov veliki, so predvsem stroški odobritve in zavarovanja kredita ter drugih storitev, ki jih banke vse bolj pogosto tržijo skupaj s krediti.

V tabelah 3 in 4 lahko primerjate ponudbo kreditov z odplačilno dobo enega ali pa štirih let. Tudi pri bolj kratkoročnih kreditih je mogoče prihraniti, zato vam svetujemo, da ne preverite ponudbe le pri svoji, ampak vedno tudi pri drugih bankah. Ker so objavljene cene kreditov »povprečne«, končna cena pa je odvisna od vaše bonitete in pogajalskih sposobnosti, vam svetujemo, da prošnjo za ponudbo pošljete na več bank. Že takoj jim tudi na splošno opišite svojo kreditno sposobnost (na primer tip zaposlitve, druge obveznosti, razpoložljiv dohodek) in njih povprašajte, katere podatke še potrebujejo za pripravo ponudbe.

Več primerjav in analiz bančnih produktov lahko najdete na našem spletnem mestu s kalkulatorji in primerjalniki bančne ponudbe. Pregled kreditov smo nazadnje osvežili 31. oktobra, primerjalnik bančnih računov 3. novembra, primerjalnik depozitov pa 20. oktobra.

2014kredit3
2014kredit7

 

Avtorja: Boštjan Krisper, Alina Meško

bs

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA