Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Krediti, prost dostop

Sodišče odločilo, da je kreditna pogodba nična
Okrajno sodišče v Ljubljani je v eni od zadev, v katerih ZPS pomaga svojim članom, ki so bili oškodovani zaradi oderuških kreditov, odločilo, da je kreditna pogodba nična, ker podjetje ni imelo dovoljenja za opravljanje dejavnosti potrošniškega kreditiranja v Sloveniji. Gre za podjetje Fragorex s.r.o. iz Češke republike, ki se je pred tem imenovalo Kartagina s.r.o. in ki deluje v mreži povezanih podjetij (STL, KFC), katerih poslovanje preiskuje tudi policija.

Nična je tudi Upravno - izplačilna prepoved
Hkrati je sodišče odločilo, da je nična tudi Upravno - izplačilna prepoved na plačo oz. pokojnino, ki je bila podpisana na podlagi nične kreditne pogodbe. Sodišče je zato naložilo družbi Fragorex iz Brna in STL iz Maribora, da sta potrošnici dolžni povrniti preplačane zneske. Če se bosta podjetji pritožili, bo o pritožbi odločilo Višje sodišče v Ljubljani.

ZPS bo svojim članom, ki so sklenili oderuške kreditne pogodbe z omenjenim podjetjem (Fragorex oz. Kartagina s.r.o.), pomagala pri zastopanju na sodišču. Oškodovani potrošniki, ki imajo zelo nizke dohodke in menijo, da ne bodo zmogli plačati stroškov postopka, pa lahko vložijo prošnjo za brezplačno pravno pomoč na okrožnem sodišču, na območju katerega imajo stalno ali začasno prebivališče. Če še niste član ZPS, se lahko včlanite.

Člani ZPS lahko na naslov Zveza potrošnikov Slovenije, Frankopanska 5, 1000 Ljubljana ali na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate. pošljijo kratek opis o najemu kredita in dosedanjem odplačevanju ter dokumentacijo o kreditu (pogodbo, upravno izplačilno prepoved; odgovor tržnega inšpektorata, če ste primer že prijavili na inšpekcijo).

Preberite tudi:
Oderuški krediti: z vloženimi tožbami oblikujemo sodno prakso za vse potrošnike

bs

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA