Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Krediti, prost dostop

Na ZPS smo opravili pregled ponudbe stanovanjskih kreditov, ki kaže da so se pogoji bank v primerjavi z lanskim aprilom poslabšali. Povprečna efektivna obrestna mera kreditov se je povišala za dve desetinki odstotka, povprečni stroški kredita v znesku 80.000 evrov z odplačilno dobo 20 let pa so se tako podražili za 1.600 evrov. Razlog za manj ugodno ponudbo na trgu ni le podražitev referenčne obrestne mere Euribor ampak tudi zvišanje stroškov odobritve kredita pri številnih bankah. Celotne rezultate in metodologijo primerjave Zveze potrošnikov Slovenije si lahko ogledate v brezplačnem primerjalniku na naši spletni strani.

Kljub podražitvam pa med bankami še vedno obstajajo občutne razlike, opozarjamo na ZPS. Razlika v stroških med najbolj in najmanj ugodno banko znaša pri kreditu, o katerem smo poizvedovali, dobrih sedem tisoč evrov. Trenutno najugodnejšo ponudbo za stanovanjske kredite s spremenljivo obrestno mero, ki ni vezana na nakup dodatnih storitev, smo našli pri SKB banki.

Po ugotovitvah ZPS, krediti s fiksno obrestno mero, s katerimi se potrošniki lahko zavarujejo pred naraščanjem mesečnega kreditnega obroka, žal ostajajo občutno dražji od tistih s spremenljivo obrestno mero. Čeprav višje fiksne obrestne mere odražajo pričakovanja, da bo Euribor v prihodnjih letih naraščal, je ponudba pri nas še vedno manj ugodna od držav članic EU, kjer banke potrošnikom pogosteje ponujajo bolj varne kredite. Še najugodnejši stanovanjski kredit s fiksno obrestno mero ponuja banka Unicredit.

ZPS svetuje potrošnikom:
Še preden se odpravite na banko, sami izračunajte, koliko sredstev za nakup nepremičnine že imate na voljo in koliko denarja lahko mesečno namenite za odplačevanje kredita;
1. Primeren mesečni obrok izberite tako, da si pustite nekaj prostora za nepričakovane stroške ter za morebitno povečanje kreditnega obroka. Pri večjih nihanjih Euriborja se ta lahko poveča tudi za četrtino. Pri izračunih si lahko pomagate z brezplačnimi kalkulatorji na spletni strani ZPS. 
2. Kakor previsok mesečni obrok poveča tveganje problemov pri odplačevanju, pa zaradi nizkega kreditnega obroka občutno narastejo stroški obresti.
3. S pomočjo brezplačnega primerjalnika ponudbe na spletni strani ZPS identificirajte trenutno najugodnejše banke.
4.  Vsaj tri od najugodnejših bank po elektronski pošti zaprosite, naj vam pošljejo okvirno ponudbo, z najugodnejšo ponudbo pa soočite še svojo banko. Pogajajte se, saj lahko vsaka desetinka odstotne točke pomeni tisoč evrov prihranka.
5. Za primerjavo kreditov z istim zneskom in odplačilno dobo je najprimernejša efektivna obrestna mera EOM. Vanjo so vključeni vsi ključni stroški kredita.

6. V EOM žal niso vključeni stroških dodatnih storitev, ki vam jih s kreditom poskušajo prodati banke. Razna zavarovanja, dodatne kartice in bonus paketi lahko na videz ugodno ponudbo zelo podražijo, čeprav jih zelo verjetno sploh ne potrebujete. Če že niste drugače zavarovani, vam pri najemu stanovanjskega kredita priporočamo kvečjemu razmislek o sklenitvi rizičnega življenjskega zavarovanja za kreditojemalce.

Stroga presoja kreditne sposobnosti
Na ZPS poudarjamo, da banke trenutno odobravajo kredite le relativno ozkemu krogu potrošnikov. Praviloma so to tisti s pogodbo o zaposlitvi za nedoločen čas v javni upravi in v podjetjih, ki niso v finančnih težavah. Ostali potrošniki bodo pri banki zaradi svoje "tveganosti" mogoče morali plačati več in ponuditi dodatna zavarovanja ali pa bodo banke njihovo prošnjo zavrnile. Posebej pogoste so zahteve za enega ali več kreditno sposobnih porokov ali pa za sklenitev dodatnih zavarovanj. "Če so stroški dodatnih zavarovanj previsoki, je z nakupom stanovanja mogoče bolje počakati na boljše čase," menimo na ZPS in dodajamo, da "banke od potrošnikov prav tako zahtevajo, da precejšen del za nakup nepremičnine potrebnega zneska najprej privarčujejo sami."

bs

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA