Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Krediti, prost dostop
Krediti, prost dostop
28. januar 2013

V preteklih tednih številni potrošniki, ki so pri NLB najeli stanovanjski kredit, ugibajo kakšen je dejanski namen ponovnega vrednotenja njihove nepremičnine z obiskom pooblaščenega ocenjevalca. Pri ZPS smo preučili dopis, ki ga je NLB posredovala potrošnikom, obenem pa smo v pregled prejeli tudi nekaj pogodb o stanovanjskih kreditih. Čeprav še vedno čakamo na odgovor banke na našo prošnjo za pojasnila, lahko iz preučene dokumentacije sklepamo naslednje. Sam dopis, ki so ga od banke prejeli potrošniki, sicer izključuje možnost dodatnih stroškov kredita. Žal pa ničesar ne pove o posledicah cenitve za zavarovanje kredita. To je resna pomanjkljivost, saj pregledane pogodbe določajo, da mora potrošnik med trajanjem pogodbe zagotavljati tisto vrednost nepremičnine, ki je bila dogovorjena ob sklenitvi pogodbe. To pomeni, da lahko banka v primeru padca vrednosti nepremičnine zahteva dozavarovanje kredita, kar bi za veliko potrošnikov lahko pomenilo resen problem. V primeru, da tega ne zmorejo, namreč banka od pogodbe lahko odstopi. Takšen pogodbeni pogoj je po mnenju ZPS sicer nepotreben. Bolj smiselno bi bilo določiti razmerje med zavarovanjem in preostalim dolgom, ki bi zagotovilo, da vrednost zavarovanja ne more bistveno odstopati od zneska še neodplačanega kredita. Potrošnikom zato priporočamo, naj od banke, preden se z njo dogovorijo o obisku cenilca, zahtevajo pisno pojasnilo o morebitnih posledicah ponovne cenitve nepremičnine za zavarovanje kredita.

Mnenje ZPS je, da je pri večini kreditov, ki se odplačujejo že nekaj let, odplačano že toliko glavnice, da je potreba po dozavarovanju malo verjetna. Pri novejših pogodbah pa ocenjujemo, da ni prišlo do tolikšnih padcev vrednosti nepremičnin, da bi upravičili zahteve za dozavarovanje kreditov. Sestavni del dobre bančne prakse in odgovornega kreditiranja je namreč, da banka potrošniku kredit odobri v vrednosti, ki je bistveno nižja od vrednosti nepremičnine, s katero ga ta zavaruje (npr. ne več kot 2/3 vrednosti). V kolikor pa gre pri ponovnem vrednotenju nepremičnin z obiski ocenjevalcev na domu za posledico napak pri ocenjevanju v trenutku sklepanja pogodb, banka tega problema ne more reševati tako, da od potrošnika zahteva dodatna zavarovanja ali delna poplačila kredita. Kot strokovnjak mora namreč sama poskrbeti za to, da kredite sklepa na skrben način. Nedopustno bi bilo, če bi banka zaradi nekakovostnih ocen vrednosti nepremičnin zahtevala dozavarovanja ali doplačila od potrošnikov, ki redno odplačujejo svoj kredit.

bs

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA