Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Krediti, prost dostop
Krediti, prost dostop
09. november 2011

Verjetno že poznate SISBON, skupno bazo za izmenjavo podatkov o boniteti strank, ki so jo pred dvema letoma vzpostavile banke. Njen namen je omogočiti bankam, da bi pred odobritvijo kredita preverile potrošnikovo kreditno poslovanje v preteklih letih, morebitne težave pri odplačevanju obveznosti in njegovo trenutno obremenitev s krediti.

V bazi se zbirajo zelo občutljivi podatki in v Zvezi potrošnikov Slovenije nam je uspelo doseči, da zakon natančno določa podatke o finančnem poslovanju potrošnikov, ki jih lahko banke zbirajo, in namen njihove uporabe. Pri tem nas je posebej skrbelo, da bodo banke podatke iz baze SISBON bolj kot za upravljanje s tveganji uporabljale za razvrščanje potrošnikov v bonitetne skupine, pri čemer bodo tisti s slabšo boniteto, oziroma tisti z morebitnimi problemi v preteklosti, plačevali več. Prav tako nas je skrbelo, da bodo banke uporabljale podatke o kreditnem poslovanju potrošnikov za to, da bi čim bolj uspešno tržile svojo ponudbo kreditov in s tem spodbujale nepotrebno zadolževanje. Naš sum so potrjevale izkušnje iz drugih držav v EU, kjer takšna baza podatkov kakor pri nas ne deluje pod neposrednim nadzorom nevtralnega nadzornika bančnega trga .

Banke namrevajo uvesti "scoring"
Predlog dopolnitev Zakona o bančništvu nakazuje, da smo še bližje tej zaskrbljujoči praksi. Banke namreč nameravajo uvesti sistem tako imenovanega "scoringa", v katerem se podatki o posameznikovem kreditnem poslovanju preračunajo v skupno bonitetno oceno. Na podlagi te ocene lahko banka uvrsti potrošnika v bonitetni razred, ki naj bi odražal tveganje njegove morebitne plačilne nesposobnosti, na podlagi tega pa določi ceno kredita. Finančno šibkejši tako seveda plačajo več, prav tako pa lahko plačajo več tudi tisti, ki do zdaj niso najemali kreditov. Za banke je "scoring" zanimiv predvsem zato, ker jim omogoča avtomatsko odobravanje hitrih kreditov, tudi kreditov SMS, ki so v preteklih letih dodobra razburili slovensko javnost. Žal banke niso pripravljene razkriti podrobnosti o sistemu "scoringa". Zato se v ZPS zavzemamo, da bi še za pred sprejemom sprememb zakona natančno proučili lastnosti in možne učinke te "nove" metodologije.

bs

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA