Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Krediti, prost dostop

Številni slovenski potrošniki nejevoljno plačujejo vedno višje mesečne obroke svojih kreditov in zaskrbljeno berejo novice in napovedi o možnostih, da se bo švicarski frank še okrepil. Ali obstaja enostaven način, kako bi se izognili velikemu finančnemu bremenu nekoč tako poceni kredita? Žal ne. Švicarska centralna banka je pred kratkim sporočila, da ne bo dovolila krepitev tečaja švicarskega franka nad vrednostjo 1,2 franka za en evro. Ta vest je dobra novica za švicarsko gospodarstvo, pa tudi olajšanje za tiste potrošnike, ki odplačujejo kredit v švicarskih frankih. Zdaj se seveda sprašujemo, ali je centralna banka v času zaostrene svetovne recesije sposobna ubraniti ta tečaj pred špekulacijami. To je le najnovejše poglavje v zgodbi in napovedih o gibanju vrednosti švicarskega franka in obrestne mere LIBOR, ki razburja slovenske potrošnike v zadnjih letih.

vip_vip_2Članek v celoti objavljamo v oktobrski številki (10/2011) revije za potrošnike VIP.

2011: 1€=1,2 CHF, 2007: 1€=1,63 CHF
Krepitev franka neposredno vpliva na povečevanje kreditnih obrokov. Če lahko danes z enim evrom kupimo 1,2 franka, smo lahko pred štirimi leti kupili 1,63. To pomeni, da za isti znesek v švicarskih frankih potrebujemo za četrtino večji znesek v evrih. Potrošnik, ki je pred nekaj leti najel dolgoročni kredit v frankih, je danes lahko dolžan več, kot je bil ob najemu kredita. LIBOR 6M, referenčna obrestna mera za švicarski frank, pa je še vedno zelo nizka, saj je trenutno 0,05 odstotka, medtem ko je bila na primer leta 2007 več kot 2 odstotka. To pomeni, da je zmanjšanje kreditnega obroka zaradi nižje obrestne mere vsaj nekoliko ublažilo njegovo podražitev zaradi tečajnih nihanj.

Petino stanovanjskih kreditov v Sloveniji je v tuji valuti
Kar petino zneska skupaj odobrenih stanovanjskih kreditov v Sloveniji so krediti v tuji valuti. Je tako tvegan kredit primerna oblika financiranja za reševanje stanovanjskega problema? V ZPS smo prepričani, da so takšni krediti popolnoma neprimerni za potrošnike in da so banke ter lizingodajalci pomanjkljivo informirali potrošnike o valutnem tveganju. Z argumenti, da je takšen kredit cenejši ter da je najem kredita v »močni« valuti smiselna odločitev, so potrošnike tudi neposredno zavajali. Še huje, kredite v tuji valuti so pogosto priporočili finančno šibkejšim potrošnikom, da bi zaradi takrat nižjega obroka v frankih lahko sploh odplačevali kredit. Pri odobravanju takšnih kreditov bankirjev očitno niso skrbele morebitne težave pri plačevanju v prihodnosti. Prav tako ne poznamo primera, da bi banka, ko se je začel frank krepiti, posvarila potrošnika, da se bo mesečni obrok povečal in mu svetovala konverzijo kredita v evre.

Če kredit še zmorete odplačevati, ne menjajte frankov za evre sedaj!
V času, ko je tečaj franka visok, je konverzija kredita v evre žal najmanj ugodna možnost. Vsem tistim, ki še zmorejo odplačevati obroke, priporočamo, naj o zamenjavi razmislijo v prihodnosti, če se bo evro v primerjavi s frankom spet okrepil. Tako se bodo lahko izognili vsaj šokom prihodnosti. Tistim, ki obrokov ne morejo več odplačevati, pa ostane dogovor z banko o začasnem odlogu plačevanja kredita ali pa podaljšanje ročnosti kredita, ki zmanjša višino mesečnega obroka. Takšno rešitev priporočamo le v skrajnih primerih, saj bodo stroški obresti seveda višji.

V preteklih mesecih so se pogosto pojavljala vprašanja o potrebi po državni intervenciji pri kreditih v tuji valuti. Naj poudarimo, da so ukrepi, ki so jih predlagale vlade v drugih državah, bolj kot za podporo prezadolženim potrošnikom namenjeni reševanju bank, ki so odobrile toliko tveganih kreditov, da so s tem ogrozile lastno stabilnost. Če bi se tudi v Sloveniji povečale težave pri odplačevanju teh kreditov, bo ZPS predlagala ukrepe, namenjene reševanju tegob potrošnikov.

zps_vip2V ZPS odsvetujemo najem kreditov v tuji valuti, saj gre za nevarno špekulacijo, ki lahko ogrozi potrošnikovo plačilno sposobnost. Za potrošnika je izredno pomembno, da ve, kakšen bo njegov kreditni obrok v prihodnosti in mu prilagodi svoje finančne načrte. Slovenski potrošniki imajo pri odplačevanju kreditov že dovolj težav z nihanji višine kreditnih obrokov, ki jih povzročajo spremembe referenčne obrestne mere EURIBOR. Naše banke namreč niso pripravljene ponuditi dolgoročnih kreditov s fiksno obrestno mero. Odobravanje dolgoročnih kreditov v tuji valuti bi morali po našem mnenju kakor v Avstriji prepovedati za vse potrošnike, razen za tiste, ki svoj dohodek prejemajo v isti tuji valuti. Nekaj izboljšav pomenijo določila novega Zakona o potrošniških kreditih, ki bankam nalaga, da morajo obvezno preveriti potrošnikovo kreditno sposobnost. Če potrošnik zaradi težav, ki so bile za banko prej predvidljive (npr. rast tečaja švicarskega franka), ni več sposoben odplačevati kredita, je banka soodgovorna za njegove težave.

Avtor: Boštjan Krisper

bs

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA