Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Krediti, prost dostop
Krediti, prost dostop
21. julij 2011

Začel je veljati novi Pravilnik o vsebini in obrazcih za predhodne informacije o potrošniških kreditih. Z njim je bil v slovensko zakonodajo z zamudo prenesen še zadnji ključni del evropske direktive o potrošniških kreditih.

Informacije o kreditih, ki so jih potrošniki do zdaj dobili od kreditodajalcev, so bile pogosto pomanjkljive in niso vsebovale vseh ključnih podatkov o stroških in lastnostih kredita. Kreditno pogodbo s potrebnimi informacijami pa je potrošnik pogosto videl šele, ko jo je v banki dobil v podpis, po principu "vzemi ali pusti". Zato je pogosto težko ocenil primernost kredita glede na svoje potrebe, finančni položaj in pravne posledice najema kredita, težko pa je tudi primerjal kredite pri različnih ponudnikih.

Pravilnik je za potrošnike zelo dobrodošel, saj je v njem kar nekaj pomembnih novosti, ki jim bodo pomagale pri iskanju primernega kredita in ugodnega ponudnika. Zagotavlja namreč obvezno vsebino in način posredovanja informacij, ki jih mora zagotoviti ponudnik, ko pri njem povprašujete po kreditu. Preden se boste odločili za najem kredita, vam bo moral ponudnik zagotoviti ključne informacije na obrazcu "Standardne predhodne informacije za potrošniški kredit". Pravilnik prav tako standardizira informacije, ki jih morate dobiti pred sklenitvijo pogodbe o prekoračitvi stanja na bančnem računu in pri reprogramiranju kredita.

Pravilnik tudi zahteva od kreditodajalca, da presodi primernost kredita glede na prosilčeve osebne potrebe ter ga seznani s pravnimi posledicami sklepanja kredita in s tveganji, ki jim bo prosilec izpostavljen glede na njegovo osebno finančno situacijo.

Več o tem, kakšne so vaše pravice pri najemu kredita, si lahko preberete v brošuri Potrošniški krediti.

V ZPS si bomo prizadevali, da bodo določila novega pravilnika v dobro potrošnikov zaživela tudi v praksi. Pri tem smo odvisni tudi od vašega sodelovanja, zato vas prosimo, da nas seznanite z vašimi izkušnjami.

 

bs

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA