Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Krediti, prost dostop
Krediti, prost dostop
03. december 2020

December je čas večjih izdatkov - vsi bi radi razveselili svoje bližnje in jim podarili kaj lepega. A mislimo tudi na negativne posledice prekomernega nakupovanja: suša v denarnici, pretirano potrošništvo in kup odpadkov. Kako se pametno lotiti izbire daril in drugih prazničnih nakupov?

Načrt

Kot običajno, tudi tukaj za dobro izvedbo potrebujemo dober načrt. Naredite seznam obdarovancev in daril in si določite znesek, ki ga boste namenili za darila - za vse skupaj in vsakega posebej. Odrasli večinoma daril ne rabimo, če pa že, je bolje podariti nekaj uporabnega, kar oseba potrebuje. Namesto nakupa je drilo lahko tudi večerja, skupaj preživet čas ali nekaj, kar ste izdelali sami. Letošnje leto je finančno bolj negotovo in tako bo tudi prihodnje. Zato si prizanesite z dragimi darili in mislite tudi na januar in prihodnje mesece, ko boste morali plačevati dolgove, če se bodo nabrali zaradi decembrske norije.

Največ denarja zapravimo takrat, ko nimamo načrta in kupujemo brezglavo, brez omejitev in beleženja.

1. Določite si vsoto, ki jo lahko porabite za celoten `novoletni paket´ (uporabite lahko predplačniško kartico, če jo že imate, in nanjo naložite novoletni proračun).
2. Naredite seznam bližnjih, ki bi jih res radi obdarili, in izberite preprosta darila, ki bodo obdarovancu nekaj pomenila. 
3. Zmerni bodite tudi pri kosilih in večerjah – hrane je lahko manj, saj se le redko zgodi, da bi si januarja rekli: "ko bi decembra vsaj jedel in pil več kot sem."

Spletno nakupovanje

Letošnje praznike (oziroma že kar celo leto) še posebej zaznamuje nakupovanje preko spleta. Tudi če bomo v decembru lahko nakupovali v klasičnih trgovinah, bo splet zagotovo pomemben kanal za izbiro daril. Pri nakupu preko spleta je pomembno:

  • kdaj boste izdelek naročili, saj bo spletnih nakupovalcev veliko, dostavljalci bodo imeli veliko dela. Darila naročite pravočasno, najkasneje do sredine meseca, sicer se lahko zgodi, da bodo prišla prepozno.
  • varnost plačil imejte vedno v mislih. Kupujte na preverjenih spletnih mestih, pazite kam vpisujete osebne podatke in podatke o plačilnih karticah. Goljufov je na spletu veliko.
  • preugodne ponudbe so običajno prevare. Ne nasedajte lažnim trgovinam in preverite, ali ima prodajalec objavljen kontakt, kako izgleda spletna stran, je kdo o njej na spletu že kaj napisal, kakšne so izkušnje drugih potrošnikov.

Financiranje nakupov

Vsekakor kakršnokoli zadolževanje za darila in druge decembrske uzdatke odsvetujemo. Letošnje in prihodnje leto sta finančno negotovi, več prihrankov in manj dolgov naj bo moto za zdrave finance. Če se že morate zadolžiti, izberite pametno! 

Kartice z odloženim plačilom in plačilo na obroke
Na prvo mesto med razpoložljivimi načini financiranja tokrat postavljamo kartice z odloženim plačilom, pri katerih plačilo premaknete v naslednji mesec, obresti pa vam ni treba plačati. Ker govorimo o novoletnih izdatkih, za katere so zneski nižji, lahko z dobrim načrtovanjem brez večjih težav vse stroške pokrijete na ta način – nekaj sproti in preostanek januarja. 

Posojilne kartice – drage in nepregledne
Posojilna kartica (revolving, nakupovanje na kredit) je oblika kredita, kjer vsak mesec odplačate določen odstotek izkoriščenega limita (od 5 do 100 odstotkov), na preostanek dolga pa plačate obresti. 

Redni limit – lahko dostopen, a nevaren
Redni limit je pri večini bank avtomatično vključen v osebni račun in omogoča izposojo nekaj sto evrov. Odobritev je brezplačna, zato se taka izposoja denarja brez dodatne dokumentacije zdi zanimiva. In tudi je, če lahko limit hitro vrnemo. Za mnoge pa koriščenje limita postane nekaj samoumevnega in stanje »minus 300 evrov« hitro postane normalno. In pozor - limit ni brezplačen. 

Izredni limit – višji zneski in dodatni stroški
Za odobritev izrednega limita bo banka preverila vašo kreditno sposobnost, najvišji znesek, ki ga lahko dobite, je običajno trikratnik vaših mesečnih prihodkov. Izredni limit banka praviloma odobri za eno leto. Če vam ga ne uspe poplačati, ga morate podaljšati in ponovno plačati stroške odobritve. Banka lahko zahteva tudi plačilo zavarovanja limita.
Ali ste vedeli, da boste za 1500 evrov izkoriščenega izrednega limita na letni ravni plačali približno 150 evrov obresti. 

Krediti – hiter najem, počasno odplačilo
Močno oglaševani hitri krediti so običajno dražji od klasičnih gotovinskih kreditov, saj so obrestne mere višje, višji so lahko tudi drugi stroški. Nevarnost hitrih kreditov je prav v njihovi hitrosti – potrošniki se za izposojo denarja prek hitrega kredita pogosto odločijo brez premisleka in primerjave z drugimi ponudniki. Ne hitite, primerjajte ponudbe. 

Izposoja denarja pri nebančnem ponudniku je lahko tvegana
Če vam banka ne odobri kredita in razmišljate o najemu pri nebančnem ponudniku (podjetju), bodite zelo previdni. Ti krediti so lahko bistveno dražji, pogodbe pa pogosto oderuške zaradi (pre)visokih obresti in drugih stroškov. Vsekakor se izognite ponudnikom, ki nimajo ustreznega dovoljenja za potrošniško kreditiranje. Izkazujejo ga z nalepko Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo, ki mora biti na vidnem mestu.

Nikoli si denarja ne izposojajte od fizičnih oseb, ki se s tem ukvarjajo poslovno. Denar vam bodo posodili tudi, če ste brez prihodkov, le da imate premoženje (stanovanje, hiša, avto ...), a boste to premoženje tudi izgubili, če denarja ne boste pravočasno vrnili.

 bs

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA