Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Krediti, prost dostop
Krediti, prost dostop
06. november 2020

Pred najemom stanovanjskega kredita je nujna primerjava ponudbe - začnite z našim spletnim primerjalnikom.

Spletni primerjalnik stanovansjkih kreditov redno posodabljamo in tako zagotavljamo aktualnost predstavljene ponudbe. Podatke zbiramo na spletnih mestih bank in hranilnic, prikažemo podatke iz njihovih cenikov in informativnih izračunov, kjer jih banke omogočajo. Trenutno je najugodnejši stanovanjski kredit s fiksno obrestno mero za 80.000 evrov in z dobo odplačila 20 let mogoče dobiti pri DBS, kjer ga preplačate za 20.380 evrov, najmanj ugodnega pa pri NKBM, kjer preplačilo znaša 29.501 evro. Ponudba v primerjalniku ni (nujno) najbolj ugodna kot jo lahko dobite pri določeni banki, zate je pomembno, da jih zaprosite za individualne ponudbe za vaš konkreten kredit. 

Pri kreditu s spremenljivo obrestno mero, ki v tako dolgi dobi odplačila prinaša precejšnje tveganje dviga obroka zaradi povišanja Euriborja, je za omenjeni kredit najugodnejša banka Intesa Sanpaolo s preplačilom 14.393 evrov, najmanj ugodna pa Sberbank banka z 18.610 evri. Vrednost Euriborja je trenutno negativna, a za nove kreditojemalce to v resnici v večini primerov pomeni vrednost 0, s čimer so banke zavarovale sebe, na drugi strani pa potrošnik navzgor ni zavarovan pred dvigi Euriborja.Z dvigom Euriborja se poveča vaš mesečni obrok in končni znesek, ki ga plačate banki.

Primerjal bi rad kredite drugačnih zneskov in/ali ročnosti - kaj naj storim?

Najprej obiščite spletne strani bank in hranilnic (povezavete najdete v primerjalniku, kliknete na ime bake ali hranilnice) in uporabite informativne izračune, kjer so na voljo. V naslednjem koraku (čim več) bankam pošljite povpraševanje za enak znesek in dobo odplačila kredita. Primerjate jih po EOM (efektivni obrestni meri) ali skupnem znesku, ki ga plača potrošnik. Več o tem preberite v prispevku Kako se lotiti iskanja najugodnejšega stanovanjskega kredita

SPLETNI PRIMERJALNIK

 

 
je dolg lahko darilo logoJavno službo Obveščanja in izobraževanja potrošnikov sofinancira Ministrstvo RS za gospodarski razvoj in tehnologijo.

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA