Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Krediti
Krediti
07. september 2020

Sprejem zakona je rešitev za kreditojemalce in davkoplačevalce! Združenje bank Slovenije je nedavno nazaj na svoji spletni strani objavilo smernice s priporočili za dogovorno izvensodno ureditev razmerij med bankami in kreditojemalci s CHF krediti.

V Zvezi potrošnikov Slovenije ocenjujemo ta dogovorni okvir skrajno kritično. Ne le, da zrcali izključno finančne interese predstavnikov kapitala in reševanja problematike ne ureja pošteno in celovito, v praksi prinaša tudi nekatere povsem neprimerne in mestoma nedopustne elemente, ki lahko ogrozijo nadaljnje sodno varstvo kreditojemalcev s CHF krediti.

Potrošnikom v izogib napačnim odločitvam svetujemo skrajno previdnost pri tozadevnih dogovorih s posojilodajalci, saj smernice vsebujejo cel niz problematičnih predlogov:

  • konverzija je možna le v omejenem obsegu, izključno na neodplačani del kredita v CHF;
  • število upravičencev do konverzije je zelo omejen, saj se ta nanaša izključno na kredite, ki niso odpovedani, odplačani, konvertirani, odstopljeni ali prenešeni, ob tem pa za kreditojemalca obstaja še vrsta dodatnih pogojev;
  • časovni okvir za preučitev zahtevka je prepuščen odločitvi banke;
  • morebitna konverzija potrošnikom onemogoča nadaljnje sodno varstvo iz naslova morebitnih nepoštenih pogojev in neizpolnitve pojasnilne dolžnosti banke. To velja tudi v primerih, kadar se kreditojemalci po oddanem zahtevku za konverzijo ne bi strinjali s ponujeno rešitvijo ali pa bi bila njihova vloga zavrnjena s strani banke zaradi neizpolnjevanja pogojev.

Upoštevaje navedeno, je tak krovni okvir za reševanje problematike kreditojemalcev v CHF za nas povsem nesprejemljiv.

Nastala situacija nas ponovno opozarja, da je potrebno ta problem množičnega oškodovanja potrošnikov rešiti sistemsko, s sprejetjem ustreznega zakona, njegov osnovni cilj mora biti poštena odprava posledic, ki so jih utrpeli potrošniki zaradi neodgovornega kreditiranja poslovnih bank.

Reševanje problematike švicarskih kreditov le v sodnih postopkih ni ustrezna pot, ne le zato, ker ti pomenijo veliko dodatno finančno obremenitev, ki je večina kreditojemalcev ne zmore, ampak tudi zato, ker številni sodni postopki pomenijo obremenitev sodišč. Hkrati obstaja nevarnost, da bo po več letih pravdanja posledice nepoštenega ravnanja bank nosila država, torej davkoplačevalci, saj je evropsko sodišče v drugih primerih tovrstnih kreditov že večkrat odločilo v korist kreditojemalcev.

Sveže e-novice ZPS, vsak teden

Naročite se na naše tedenske e-novice. Sproti spremljajte aktualne teste, koristne potrošniške nasvete in druge novosti. Od prejema e-novic se lahko kadarkoli odjavite.

Umik in odpoklic izdelkov

Več