Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Krediti, prost dostop
Krediti, prost dostop
17. avgust 2020

Preverite primerjavo na spletnih mestih bank in hranilnic objavljene ponudbe stanovanjskih kreditov - s pogajanjem z bankami pa lahko dobite tudi ugodnejši kredit za nakup hiše ali stanovanja.

Velikih sprememb pri obrestnih merah za stanovanjske kredite v zadnjem času ni, kar pa nikakor ne pomeni, da kredit slepo vzemite pri svoji banki. Razlike med ponudbami 14 bank in hranilnic, kolikor jih ponuja stanovanjske kredite, so velike. Na ZPS primerjamo kredit v višini 80.000 evorov, ki ga odplačamo v 20 letih - pri ponudbi s spremenljivo obrestno mero, ki jo imajo v cenikih vse banke, je razlika med najmanj in najbolj ugodnim kreditom 4500 evrov - za malo manj kot 15 tisoč evrov bi tak kredit preplačali pri DBS, za 19.500 evrov pa pri Sberbank banki. Pri kreditih s fiksno obrestno mero, ki ga ponuja 10 bank in kjer ne nosite tveganja povišanja Euriborja in s tem svojega mesečnega obroka, je razlika skoraj 10 tisoč evrov - za dobrih 22 tisoč evov bi ga preplačali pri Abanki, za slabih 32 pa pri DBS. Podatki govorijo sami zase - primerjava med bankami je nujna, če ne želite metati denarja skozi okno.

Primerjalnik stanovanjskih kreditov

Povpraševanje za željeni kredit pošljite na vse, ali vsaj čim več bank. Primerjava je mogoča le med krediti z enakim zneskom in ročnostjo, izberite pa tistega, ki ima najnižjo efektivno obrestno mero (EOM) ali najnižji skupni znesek, ki ga mora plačati potrošnik. Če boste najugodnejšo ponudbo dobili pri banki, kjer (še) nimate odprtega računa, s to ponudbo seznanite svojo banko. Če vam ne bodo dali enake ali vsaj primerljive ponudb, je morda čas za zamenjavo banke.

 bs

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA