Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Krediti, prost dostop

Zakon o interventnem ukrepu odloga plačila obveznosti kreditojemalcev (ZIUOPOK) določa, da se v času odloga kreditnih obrokov obresti zaračunavajo, ne pa (nujno) plačujejo. Preverili smo, kakašne možnosti ponujajo banke – kdaj in v kakšni obliki bodo kreditojemalci, ki bodo izkoristili moratorij, morali poravnati med odlogom natečene obresti. 

Na ZPS se z zaračunavanjem obresti v času moratorija po ZIUOPOK sicer ne strinjamo in menimo, da bi morale biti obresti v času odloga zamrznjene.

Preverili smo vloge za odlog odplačevanja kredita po ZIUOPOK vseh petnajstih bank in hranilnic. V nadaljevanju navajamo različne možnosti, ki smo jih našli v obrazcih, posamezne banke ponujajo izbiro dveh, treh ali štirih različnih možnosti:

  • Obresti se plačujejo med odlogom, mesečno. Doba kredita se podaljša za čas odloga. Anuiteta se po poteku odloga ne spremeni.
  • Obresti se plačujejo med odlogom, mesečno. Doba kredita se ne spremeni, anuiteta se po poteku odloga poviša.
  • Obresti se plačajo po koncu odloga v enkratnem znesku. Doba kredita se podaljša za čas odloga. Anuiteta se po poteku odloga ne spremeni.
  • Obresti se plačajo po koncu odloga v enkratnem znesku. Doba kredita se ne spremeni. Anuiteta se po poteku odloga poviša.
  • Obresti se plačujejo po koncu odloga, mesečno v preostalem času odplačilne dobe. Doba kredita se podaljša za čas odloga. Anuiteta se po poteku odloga poviša.
  • Obresti se plačujejo po koncu odloga, mesečno v preostalem času odplačilne dobe. Doba kredita se ne spremeni. Anuiteta se po poteku odloga poviša – ker se doba ne podaljša, je v tem primeru povišanje anuitete še večje (plačilo obresti, ki so nastale med odlogom in manjše število mesecev odplačevanja).
  • Obresti se plačujejo ločeno od anuitete po koncu odloga, mesečno za čas trajanja odloga in ne dlje kot do zapadlosti kredita. Doba kredita se podaljša za dobo odloga. Anuiteta se ne poveča, a ker se ločeno plačujejo tudi obresti, ima to enak finančni učinek kot povišanje anuitete.
  • Delni odlog, kjer določite znesek v evrih, ki ga boste plačevali mesečno.

Povezave do spletnih mest bank in hranilnic, kjer najdete informacije o odlogih plačil kredita in vloge za odlog plačila kredita za posameznega kreditodajalca:

Abanka

Addiko banka

Banka Intesa Sanpaolo

Banka Sparkasse

BKS Bank

Delavska hranilnica

DBS

Gorenjska banka

Lon

NLB

NKBM

Primorska hranilnica Vipava - informacij ni na spletu

Sberbank

SKB

UniCredit banka

 

 
je dolg lahko darilo logoJavno službo Obveščanja in izobraževanja potrošnikov sofinancira Ministrstvo RS za gospodarski razvoj in tehnologijo.

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA