Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Krediti
Krediti
06. april 2020

ZPS podpira ukrep odloga plačila obveznosti za kredite. To je zagotovo lahko zelo učinkovita rešitev za potrošnike, ki zaradi izgube zaposlitve oziroma izrednega poslabšanja finančnih zmožnosti, zaradi posledic virusa, ne zmorejo plačevati niti zmanjšane mesečne obveznosti za najeto posojilo.

Hkrati pa opozarjamo, da sprejet odlog ne pomeni, da bodo banke v tem obdobju prenehale obračunavale obresti – to bodo namreč še vedno počele in sicer po obrestni meri, ki je bila dogovorjena ob sklenitvi kreditne pogodbe. V praksi to pomeni, da bo po izteku odloga potrošnik soočen s še višjim dolgom, kot pred nastopom moratorija.

Zato bi po mnenju ZPS morala biti ta rešitev bolj konkretna:

  • Brez dodatnih stroškov odobritve odloga plačil obveznosti za kreditojemalce.
  • Z zamrznitvijo zaračunavanja obresti v času odloga plačil obveznosti za obdobje enega leta.

Potrošnik bo samo na tak način ohranil nespremenjeno višino mesečne anuitete, kar mu bo omogočilo lažje odplačevanje posojila po izteku moratorija.

Preberite tudi: 

Sveže e-novice ZPS, vsak teden

Naročite se na naše tedenske e-novice. Sproti spremljajte aktualne teste, koristne potrošniške nasvete in druge novosti. Od prejema e-novic se lahko kadarkoli odjavite.

Umik in odpoklic izdelkov

Več