Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Krediti, prost dostop
Krediti, prost dostop
13. februar 2020

V primerjalniku potrošniških kreditov preverite, kje je ponudba trenutno najbolj ugodna. Primerjate lahko dva modelna kredita s fiksno in spremenljivo obrestno mero.

Potrošniške kredite ponuja vseh 15 bank in hranilnic, nekatere le še v obliki hitrih kreditov. Hitrost odobritve sicer ni sporna, previdnost pa velja pri odločitvi o kreditu, ki naj ne bo nagla, pogosto so zaradi hitrejše obravnave višji stroški kredita.

V ZPS spletnem primerjalniku potrošniških kreditov lahko izbirate med dvema modelnima kreditoma. Prvi za 3000 evrov, ki ga odplačate v enem letu, je v primeru fiksne obrestne mere trenutno najbolj ugoden pri NKBM, kjer skupni stroški znašajo slabih 130 evrov. Najmanj ugoden je pri NLB, kjer so stroški dobrih 240 evrov (za tako kratko obdobje je ponudbe s spremenljivo obrestno mero le za vzorec).

Kredit za 7000 evrov, ki ga odplačate v štirih letih, je pri fiksni obrestni meri trenutno najbolj ugoden pri Sberbank banki, kjer stroški znašajo slabih 860 evrov, najmanj ugodna pa je tudi tukaj največja banka NLB, kjer kredit preplačate za 1280 evrov. Razlika znaša dobrih 420 evrov, kar je šest odstotkov izposojenega zneska. Pri spremenljivi obrestni meri, ki jo ponuja manj bank in hranilnic, je najugodnejša Gorenjska banka, kjer so stroški odplačila 835 evrov, najmanj ugodba pa pri Addiko banki, kjer kredit preplačate za 1220 evrov. Tudi tukaj je razlika precejšnja, skoraj 400 evrov.

Pri dolgoročnih kreditih spremenljiva obrestna mera pomeni dodatno tveganje. Trenutno je Euribor negativen, povišanja pa kmalu ne pričakujemo, zato tudi pri kreditu za dobo štirih let spremenljiva obrestna mera trenutno ne pomeni velikega tveganja. A po drugi strani so razlike stroškov kredita pri fiksni in spremenljivi obrestni meri zelo majhne - v tem primeru rajši izberite fiksno obrestno mero in se izognite tveganju. Za kredite daljših ročnosti spremenljivo obrestno mero odsvetujemo, saj na dolgi rok lahko pomeni velike spremembe obrestne mere in s tem kreditnih obrokov. 

 bs

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA