Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Krediti
Krediti
28. november 2019

V zadnjem letu so banke potrošniške kredite nekoliko podražile, obrestne mere za depozite pa pustile skoraj pri ničli. Preverite trenutno ponudbo gotovinskih kreditov za 3000 in 7000 evrov. 

Banke so nekoliko dvignile fiksne obrestne mere kot tudi pribitke pri spremenljivih obrestnih merah vezanih na Euribor. Kredit za 7000 evrov s fiksno obrestno mero, ki ga odplačujete štiri leta, je danes v povprečju dražji za 35 evrov kot ob koncu lanskega leta.

Povprečna obresta mera za zgoraj omenjeni kredit je malo manj kot pet odstokov in pol, pri spremenljivi obrestni meri znaša povprečni pribitek k Euriborju dobre štiri odstotne točke. Euribor je še vedno negativen, a večina bank - v škodo kreditojemalcev - ne pozna negativnih števil in upošteva vrednost nič.

Razlike med bankami do 400 evrov

Podrobne podatke za vseh petnajst bank in hranilnic preverite v spletnem primerjaniku potrošniških kreditov, kjer lahko izbirate med dvema kreditoma: enoletnim za 3000 evrov in štiriletnim za 7000 evrov. Pri prvem je v primeru fiksne obrestne mere razlika med stroški najmanj in najbolj ugodne banke dobrih 100 evrov. Kredit za 7000 evrov s fiksno obrestno mero je lahko dražji oziroma cenejši - odvisno, katero banko izberete - za do 280 evrov, pri spremenljivi obrestni meri pa je razlika okroglih 400 evrov.

Če razmišljate, da se za ta znesek že splača zamenjati banko, preverite še stroške osebnih računov v našem primerjalniku. 

 bs

Sveže e-novice ZPS, vsak teden

Naročite se na naše tedenske e-novice. Sproti spremljajte aktualne teste, koristne potrošniške nasvete in druge novosti. Od prejema e-novic se lahko kadarkoli odjavite.

Umik in odpoklic izdelkov

Več