Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Kartice
Kartice
28. oktober 2019

Ponudnik bankomatov iz Združenih držav amerike, Euronet, je svojo mrežo - žal - razširil tudi na Slovenijo. Zakaj novega ponudnika bankomatov nismo veseli? Zaradi visokih dodatnih nadomestil in slabih menjalnih tečajev, ki uporabnike konkretno udarijo po žepu.

O viskokih stroških Euronetovih bankomatov smo na Zvezi potrošnikov pisali že večkrat, a le v povezavi s tujino. Od sedaj moramo biti pozorni tudi pri nas (enega od Euronetovih bankomatov smo opazili v središču Ljubljane). Kot kaže smo postali dovolj turistični in zato zanimivi tudi za ponudnika, ki je znan po tem, da bankomate postavlja v mestna središča in na druge turistične točke, pogosto na popolnoma neprimerna mesta.

Dobili smo informacijo, da Euronetovi bankomati za izdajatelje različnih kartic zaračunavajo različna nadomestila. 

Ponovno se sprašujemo, kako je sploh mogoče, da nek ponudnik bankomatov zaračunava dodatna nadomestila, saj naj bi bila tovrstna praksa znotraj EU prepovedana za čezmejna plačila. V primeru, ko vi potujete čez mejo in za vse tiste, ki so pri nas na čezmejnih počitnicah, so dodatna nadomestila prepovedana. A tega zaenkrat ni bil pripravljen urediti nihče od pristojnih.

Nasvet: V Sloveniji dvigujte denar na bankomatih domačih bank, če uporabljate kartico, ki je bila izdana v tujini (Abanka na svojih bankomatih zaračuna provizijo v višini 4 evre za kartice izdane izven Evropskega gospodarskega prostora). Za imetnike kartic izdanih v Sloveniji, Euronet ne zaračuna dodatnega nadomestila.

Dopolnitev informacije, 30. 10. 2019

Podjetje Euronet nas je obvestilo, da so dvigi za imetnike plačilnih kartic, ki so izdane pri nas, brezplačni. Več informacij.

 

 bs

Sveže e-novice ZPS, vsak teden

Naročite se na naše tedenske e-novice. Sproti spremljajte aktualne teste, koristne potrošniške nasvete in druge novosti. Od prejema e-novic se lahko kadarkoli odjavite.

Umik in odpoklic izdelkov

Več